RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk støtte til avlytting

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Det er nå klart at politiet snart kan begynne å avlytte kriminelle nordmenn i deres egne hjem.

Justisminister Odd Einar Dørum fikk i dag støtte fra et flertall i justiskomiteen for å iverksette romavlytting i Norge. Når loven trer i kraft, kan PST med loven i hånd avlytte privatpersoner kun på bakgrunn av mistanke om at det planlegges attentat eller terroranslag.

Strammet inn Dørums forslag
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet støttet i dag regjeringspartiene i innstillingen, men komiteen synes likevel at Dørum gikk for langt. Flere av Dørums opprinnelige forslag er nå strammet inn.

- Jeg er veldig skuffet over Dørum og Venstre som la frem en proposisjon som faktisk Høyre, Ap og KrF har bidratt til å stramme inn. Det synes jeg var veldig overraskende. Venstres troverdighet i forhold til personvernhensyn og rettsikkerhetshensyn er blitt betydelig svekket, sier SVs justispolitiske talsperson, Inga Marte Thorkildsen, til TV 2 Nettavisen.

SV mener trusselbildet er sterkt overdrevet og at politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke behøver så vide fullmakter som flertallet nå ønsker å gi dem.

- Vi må gi politiet større fullmakter til å håndtere den økte brutaliteten i samfunnet, men utover det ser vi ikke at man skal gå på akkord med grunnleggende personvernhensyn, sier Thorkildsen.

- Dørum foreslo innstrammingene
Saksordfører i justiskomiteen, Ingjerd Schou (H), er sterkt uenig med Thorkildsens påstand om at Dørums regjeringskamerater har gitt ham refs.

- Kravene til Politiets Sikkerhetstjenestes (PST) er skjerpet, men det er gjort i samsvar med Dørum. At Dørum refeses er bare tull, sier saksordfører i saken, Ingjerd Schou (Ap), til TV 2 Nettavisen.

Øker terskel for PST
Dajustisminister Dørum la frem forslaget til ny lov på en pressekonferanse i mars, kom det frem at PST skal få særskilte muligheter til å drive avlytting uten at det foreligger såkalt «skjellig grunn til mistanke» (over 51 prosent sannsynlighet).

Dørum foreslo at sikkerhetspolitiet kunne iverksette avlytting som ledd i å forebygge attentat og terroranslag og at det holdt med «grunn til å anta» at noe kunne skje (med rundt 20-30 prosent sannsynlighet).

Etter at justiskomiteen hadde gått gjennom Dørums innstilling, kom det et nytt brev fra justisministeren hvor han poengterte at det måtte være «rimelig grunn til å tro», som dermed øker terskelen noe.

- Forslaget er strammet inn, men det er altså gjort i samsvar med justisministeren. I tillegg har vi presisert at det må helt spesielle grunner til for å kunne avlytte offentlige rom hvor mange personer oppholder seg, sier Schou.

Fullt innsyn for advokater
Til tross for innstrammingene, vil den nye loven åpne for langt bedre arbeidsmuligheter for politiet og PST. Mens politiet får anledning til å drive avlytte kriminelle i pågående etterforskninger i forbindelse med grove kriminelle handlinger, holder det altså for PST å mistenke noen for å planlegge attentat eller terroranslag.

- Det er svært viktig å presisere at PST kun har en liten sikkerhetsventil. Det skal svært gode grunner til og saken må i tillegg godkjennes av en domstol, sier Schou.

I den sammenheng ønsker også komiteen at skyggeadvokater som representerer dem politiet ønsker å avlytte, skal få fullt innsyn i saken. Skyggeadvokaten møter i retten når politiet søker om domstolsgodkjennelse for å iverksette avlytting, uten at de berørte får vite om det.

- Det vil også være viktig å gi dommere bedre opplæring i dette temaet slik at også de får mulighet til å ta riktige avgjørelser. Dette er noe som vil følges opp videre, sier Schou.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere