RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Filmet slamsky ved giftdeponiet

Sist oppdatert:
Skyldes denne skyen av forurenset slam spyling av dekk eller kommer slammet opp fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven? Se videoen og døm selv.

Torsdag 23. august i år var Knut Chr. Hallan fra Folkeaksjonen mot giftdumping og frilansjournalist Sidsel Dalen ute i båt for filme arbeidet som pågår i forbindelse med det omstridte miljøprosjektet Ren Oslofjord. Det statseide selskapet Secora, som nå politietterforskes for brudd på forurensningsloven, mudrer opp forurenset sjøbunn og skal føre massene i rør ned til 70 meters dyp ved Malmøykalven.

- Det var en av de fineste dagene i Oslo gjennom hele sommeren. Sjøen lå speilblank, sier Knut Chr. Hallan.

- Soppformasjon
Det var da de to ved 13-tida var ute ved pumpelekteren Rielle at de plutselig så skyer av slam under vannoverflaten. Sidsel Dalen festet det hele på film.

- Det kom opp fra bunnen. Jeg var i ekstase, for her fikk vi endelig bevis for at slammet stiger opp fra dypvannsdeponiet. Slammet veltet opp i noe som så ut som en soppformasjon, sier Hallan til Nettavisen.

- Uønsket hendelse
Hallan sendte et videoklipp av slamskyen til Statens forurensingstilsyn (SFT) og fikk kort tid etter svar fra senioringeniør Marit Ruge Bjærke, som da hadde forhørt seg med Oslo Havn om saken.

Bjærke siterte i sitt svar fra Oslo Havns redegjørelse:

"Filmen ser ut til å vise søl på overflaten. Secora har for 23. august meldt en uønsket hendelse hvor det ble foretatt spyling av dekk. Dette medførte at slam/leire var synlig en tid på overflaten i området rundt nedføringsenheten. Denne mener vi kan knyttes til situasjonen. Situasjonen avviksbehandles i prosjektet."

Bjærke skrev i svaret til Hallan at SFT mener dette forklarer observasjonen i videoen.

192483

- Bare tull

I et temmelig krast svar tilbake til SFTs saksbehandler skrev Hallan blant annet: "Virkeligheten i Oslofjorden er en helt annen enn det dere opplever fra skrivebordspulten."

- De unnskylder det med at de spylte lekteren. Det er bare tull. Det var ingen som spylte lekteren. Slammet kom opp fra bunnen. Punktum. Men SFT vil ikke høre på oss. Jeg gir dem opp, på en måte, sier Hallan til Nettavisen.

En skipper som tidligere var ansatt i Secora har forklart at han på instruks fra en overordnet flere ganger har dumpet forurenset slam i vannoverflaten ved Malmøykalven.

Les hva Secora-skipperen forklarer i et timeslangt møte med miljøaktivister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere