RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flaggstrid på facebook

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Norsk Innvandrerforums forslag om å la minoritetselever vise hjemlandets flagg og drakter under barnetoget på 17. mai i Oslo møter sterk motstand på facebook.

(iOslo.no) Norsk Innvandrerforum gikk for drøyt to uker tilbake ut med et ønske om at minoriteter skal få vise hjemlandets flagg under barnetoget i Oslo 17.mai.

Egenart
Leder Athar Ali mener dette vil gjøre 17. mai-feiringen mer fargerik og inkluderende.

- Det vil gi en positiv bekreftelse av minoritetselevers kulturelle bakgrunn, opprinnelse og språk, sier Ali til NRK Østlandssendingen.

- Vi tenker at minoriteters kulturer, språk og drakter er en del av det norske samfunnet, og ønsker at de kan vise sin egenart i tillegg til det norske - ikke istedenfor det norske.

Får nei fra Sheikh
Norsk Innvandrerforum ber 17. mai-komiteen om å se på om minoritetselevene skal få lov til å vise hjemlandets flagg i barnetoget, men komiteen sier nei.

- Jeg synes ikke det blir inkluderende å tillate andre nasjoners flagg, det vil bidra til at det blir grupperinger, sier Aamir Sheikh, leder i 17. mai-komiteen ifølge NRK.

Kun norske, samiske og FN-flagg kan brukes i hovedstadens 17. mai tog.


Bergenserne sier ja
I Bergen er det derimot mulig for minoritetselever å bruke eget flagg - i tillegg til det norske.

- Vi har sagt ja til fremmede flagg, så lenge de også bruker norske flagg i tillegg, sier leder for 17.mai-komiteen i Bergen, Lotte Schønfelder, til NRK Hordaland.

Opprør på facebook
Forslaget i Oslo og godkjennelsen i Bergen er gjenstand for stor debatt på nettstedet facebook. I skrivende stund har gruppen «Nei til fritt valg av flagg på 17.mai» over 30 000 medlemmer.

Blant innleggene som er postet til gruppens forum vises det motstand mot andre flagg enn det norske på 17. mai.

«Mitt syn på saken er at Norges nasjonaldag er forbeholdt norske flagg», «Vi har kjempet for en grunnlov og det norske flagget» og «Norges nasjonaldag - norske flagg!» er blant debattantenes ytringer. Også en svenske er imot forslaget.

«Var stolt över er flagg» er budskapet fra Söta Bror.

Store minoriteter
Over 35 prosent av elever i osloskolen har etnisk minoritetsbakgrunn, skriver Norsk Innvandringsforum i en pressemelding.

- Får elever med minoritetsbakgrunn muligheten til å vise hjemlandets flagg under feiringen av 17. mai i Oslo, vil det også gi et signal om at Norge har blitt et flerkulturelt samfunn, sier Athar Ali til nrk.

Les flere nyheter hos iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere