Gå til sidens hovedinnhold

Fleipet med Trond «Griske»

- Det var en helt uplanlagt feil, hevder Høyre-leder Erna Solberg.

GARDERMOEN (Nettavisen): Høyres landsmøte ble fredag åpnet på Clarion Hotel Oslo Airport Gardermoen.

- Barns drømmer og ambisjoner er vår fremtid. Vi skal ha like høye ambisjoner for barn som det barna har for seg selv.

Slik åpnet Høyre-leder Erna Solberg sin landsmøtetale.

DIREKTE: Følg landsmøtet her

- Alle har drømmer
- Kjære venner. Grunnlaget for en god barndom ligger i familien. For Høyre vil trygge oppvekstvilkår alltid stå i sentrum. Men ulike familier gir ulike utgangspunkt i livet.

- Derfor er det kvaliteten på den norske skolen avgjørende for at alle barn kan oppnå sine drømmer. Derfor vil mer kunnskap i skolen bety en lysere fremtid for Norge, sa Solberg.

Hun påpekte at alle har drømmer.

- Derfor er Høyres visjon uansett hva ditt utgangspunkt i livet er, hvem foreldrene dine er, hvilken religion du tilhører og hvilket kjønn du har, så skal vårt samfunn gi deg muligheter til å leve ut ditt talent, dine drømmer og dine ambiasjoner. Det er essensen i et samfunn med muligheter for alle, sa hun, til applaus fra landsmøtesalen.

- Et samfunn med muligheter for alle er Norge på sitt aller beste, sa hun videre.

- Femårig lærerutdanning
Ikke overraskende kom Solberg raskt inn på skole, en av Høyres viktigste valgkampsaker.

- Intenting betyr mer for elevenes læring enn gode lærere, sa Solberg.

- Drømmelærerne er Norge på sitt beste, sa hun, og fortsatte:

- Derfor har vi i Høyre bestemt oss for hva en ny regjering skal satse på; lærerne. Vi vil satse på de som skal bli lærere om fem, ti og femten år. Arbeidet med å få de dyktigste talentene til å ville ta Norges viktigste jobb, den starter nå, sa hun.

Hun lovde at de skal gjøre mer enn bare å snakke pent om læreryrket.

- Jeg lover at vi skal gi mer penger til etter- og videreutdanning. Jeg lover at vi skal innføre en femårig lærerutdanning, sa Høyre-lederen.

- Vi er ikke i mot gym
Solberg påpekte også at de ikke er i mot fysisk aktivitet.

- Vi er ikke i mot gym, lekser på skolen og mat. Men vi er for å gjøre det viktigste først. Da må vi satse på det som har best dokumentert effekt på elevenes læring. Og det er læreren, gjentok hun.

Hun sa at hennes ambisjon er at en ny regjering skal få frem Norge på sitt aller beste.

VIDEO: Se hele Ernas tale:

HTML EMBED

- Skal vi få frem Norge på sitt beste må vi se på utfordringene som ligger foran oss. En høy oljepris har gitt oss historisk høye inntekter til felleskassa, sa Solberg, og fortsatte:

- Vi skulle bruke denne tiden til å bygge et mer robust Norge. Men i vinter advarte sentralbanksjef Øysteint Olsen om at vi er blitt mer sårbare for et fall i oljeprisen. Arven etter Jens Stoltenberg er et mer oljeavhengig Norge, sa hun.

Solberg mente det ikke er oljen i seg selv som gjør oss rike.

- Det er menneskene som utvinner oljen som gjør oss rike. Det er den unike kunnskapen og kompetansen, og at Norge har utviklet verdens beste oljeteknologi, som gjør oss velstående. En av de viktigste oppgavene til en ny regjering er derfor å slippe løs det menneskelige talentet, sa hun.

- Norge er blitt for byråkratisk
Solberg viste så til at det nå er over 600.000 mennesker i arbeidsfør alder som står utenfor arbeidslivet.

- Vi må få flere som i dag ramler utenfor arbeidslivet til å forbli innenfor, sa hun i landsmøtetalen.

Hun sa at mange vil inn i arbeidslivet, men stanger i veggen i møtet med systemtet.

- På stadig flere områder står hindringer i veien. Byråkratiet har blitt for stort, sa Solberg.

- Norge er blitt for byråkratisk, og det går utover gjennomføringskraften. Vi må kutte i skjemaveldet for næringslivet. Lærerne skal få mer tid til undervisning. Foreldre bør fordele permisjonstiden rundt middagsbordet, ikke rundt møtebordet hos Nav, sa hun, og la til:

- Et Norge på sitt beste er et enklere Norge.

- Slutt på klattvis bygging
Høyre-lederen kom også inn på samferdsel, som er en av de andre store valgkampsakene til Høyre.

- En ny regjering skal ta i bruk kunnskap i hele samfunnet. Som å bygge vei med bedre løsninger enn vi har i dag, sa hun.

- Vi skal gjøre slutt på klattvis bygging av de store veiene. Det er på tide med offentlig-privat samarbeid for å løfte norsk samferdsel, mente Solberg.

Hun lovde at de skulle gjøre det enklere og raskere enn dagens regjering, slik at det blir flere, bedre og tryggere veier.

- Trond Griske

Hun kalte dessuten Norges næringsminister Trond "Griske" når hun kritiserte ham for å ikke satse nok på forskning og innovasjon.

- Trond Griske sa senest i år til Adresseavisen at: "Det er ikke så alvorlig at vi scorer lavt på forskning og innovasjon".

Uttalelsen skapte stor latter i salen, og applaus.

- Jo, det er alvorlig. For kunnskap, forskning og innovasjon er avgjørende for vår konkurransekraft, som er avgjørende for styrken til næringslive, poengterte hun.

- Trond Giske, som altså mener det ikke er så farlig å score lavt på forskning og innovasjon, ønsker seg jobben som kunnskapsminister. Til det ønsket har jeg en eneste ting å si: nei, nei, nei, sa Solberg.

På en pressekonferanse etter talen, hevdet Solberg at det ikke var planlagt å karakterisere Giske som grisk.

- Det var en helt uplanlagt feil, sa hun, og la til:

- Jeg skal forsøke å lære meg av med det.

- Offentlige skal være bærebjelken
I landsmøtetalen skrøt hun også av de som jobber i helsevesenet.

- I helsevesenet jobber det mange fantastisk dyktige mennesker. Når vi sier at helsevesenet kan bli bedre, handler det ikke om mangel på engasjerte og omsorgsfulle mennesker. Da handler det om organisering, gammelt utstyr, manglende investeringer og manglende satsning på kompetanse, sa hun, og konstaterte:

- Det offentlige skal være bærebjelken i Høyres helsepolitikk. Men vi tror ikke det offentlige har alle svarene. For å møte forventningene til helsevesenet trenger vi innovasjon, både på produkter og tjenester. Det jobber mange som blir inspirert til å tenke nytt i det offentlige, men som ikke får utviklet sine ideer, sa Solberg.

Helt på slutten av talen kom hun inn på sin ønskeregjering etter høstens valg.

- Vi er fire partier som er enige om at landet trenger en ny regjering, og som er enige om hvorfor vi trenger en ny regjering. Vi deler forståelsen av hva Norge kan bli bedre på, og vi deler forståelsen hva hvordan Norge kan bli bedre, sa hun, og avsluttet talen slik:

- Valget til høsten står mellom to tydelige alternativer. Valget står mellom 12 år med rødgrønn regjering, eller en borgerlig regjering med nye ideer og bedre løsninger. En borgerlig regjering som skal frigjøre talentet og drømmene. En borgerlig regjering med nye ideer og bedre løsninger for å skape Norge på sitt beste.

- Da knekker stolene
Solberg ble etter talen hyllet av landsmøtet med stående applaus og blomster, og kommenterte dette humoristisk:

- Det blir ikke noe stolståing her nå, for da knekker stolene.

Uenige i flere saker
Landsmøtet, som varer fram til søndag, skal ta stilling til flere omstridte saker.

En av de største stridstemaene er abortsaken, der partiet er splittet i spørsmålet om abortgrensene skal forlenges eller ikke.

I tilegg er partiet uenige blant annet om det skal innføres karakterer fra 5. klasse, om bevæpning i politiet, om kjønnsnøytral verneplikt, om sidemål skal være valgfritt og om man skal si nei til eggdonasjon.

Les forslaget til Høyres Stortingsvalgprogram.

Les forslag til endringer.

Splid om våpen
En av de store diskusjonen på landsmøtet, blir altså bevæpning av politiet, der Høyre er splittet.

- Jeg håper at landsmøtet vil lytte til de anbefalingene som de som er ute i politiet selv kommer med, sa Høyres nestleder og leder av partiets programkomité, Bent Høie, til Nettavisen torsdag.

Et mindretall på fem i Høyres programkomité, deriblant Høie, vil vurdere å åpne for bevæpning av norsk politi.

- Dette er et område der programkomiteen har delt seg, og flertallet er på det motsatte synet, sa Høie.

Les egen sak: Våpensplid i Høyre

- Legaliser poker
Høyre-landsmøtet må også ta stilling til om poker skal legaliseres.

- Folk må få lov til å bestemme selv om de vil spiller poker eller ikke. Dette er ikke noe vi skal bruke statlige lover og regler på, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til Nettavisen.

I dag er det forbudt å spille poker i Norge, men Unge Høyre håper nå at de får med seg moderpartiet på å tillate poker, og vil foreslå dette på landsmøtet.

Sandøy får imidlertid lite støtte fra Høyre-nestleder Bent Høie, som også er leder av partiets programkomité.

- Jeg mener en generell legalisering vil være skadelig, fordi vi vet at det er store penger involvert, sier Høie til Nettavisen.

Les egen sak: - Tiden overmoden for å tillate poker

Nettavisen er til stede på Gardermoen, og følger landsmøtet i helgen. Tips kan sendes til politikk@nettavisen.no.

Følg Nettavisens live-blogg her:

HTML EMBED
Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden