*Nettavisen* Nyheter.

Flere fattige med Bondevik

Bare i løpet av to år har antall fattige i Norge økt med nesten 25 prosent.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen fattige blant befolkningen steg fra 4,2 til 5,2 prosent, eller fra rundt 190.000 til 235.000 mennesker, fra 2001 til 2003. Det utgjør en økning på 24 prosent.

Velferdsalliansen har klare meninger om hvorfor flere sliter økonomisk i Norge.

– Politikerne har kuttet i flere overføringer: Arbeidsledighetstrygden er blitt mindre. Sosialhjelpen er blitt dårligere og vanskelig tilgjengelig. Barnetrygden er ikke blitt indeksregulert. Det er kommet en tidsbegrenset uføretrygd, som er dårligere enn den gamle. I tillegg er småbarnstillegget fjernet, sier informasjonsansvarlig i Velferdsalliansen, Stig Rusten til Dagsavisen.

Han peker på at selv om folk ikke sulter på samme måte som i ekstremt fattige land andre steder i verden, oppleves fattigdommen på en sterk og ubehagelig måte. Mange føler seg sosialt ekskludert.

– Vi er redd gapet mellom trygd og stønadsordninger på den ene siden og arbeidsinntekt på den andre bare blir større i årene som kommer, så lenge regjeringen ikke prioriterer å gjøre noe for de mest utsatte, sier Rusten.

De siste inntektstallene fra SSB viser at forskjellene mellom rik og fattig er blitt betydelig større. I 2003 hadde den rikeste tiendedelen av befolkningen sju ganger så stor inntekt som den fattigste tiendedelen, mot fem ganger så stor 10 år tidligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.