RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere i Ap krever Giskes avgang

Flere Ap-kvinner mener Trond Giske må gå av som nestleder.
Flere Ap-kvinner mener Trond Giske må gå av som nestleder. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Lederen av Aps kvinnenettverk i Aust-Agder mener partiets nestleder Trond Giske må fratre sitt verv. Hun får støtte fra tidligere Ap-rådgiver Jonas Bals.

– Trond Giske må trekke seg som nestleder, sier Vanja Grut, som er leder i kvinnenettverket i Aust-Agder, til NRK.

Tidligere fredag ga både Line Oma, som leder Bydelsutvalget i Gamle Oslo, og Kristin Bergersen, tidligere statssekretær i Justisdepartementet og tidligere leder for Aps homonettverk, uttrykk for at Giske bør gå.

Bergersen mener det for lenge har vært en ukultur i Arbeiderpartiet.

– Hvordan endre den kulturen når den største eksponenten er nestleder i partiet? Jeg tror ikke det er mulig, skriver hun på sin Facebook-side, ifølge Dagbladet.

Kristin Bergersen.


De får støtte fra Jonas Bals, som inntil i høst var rådgiver for partileder Jonas Gahr Støre på Stortinget.

– Ja, jeg støtter Oma. Det er bra at taushetskulturen blir brutt, skriver Bals i en tekstmelding til DN.

Bals er i dag rådgiver i LO.

REAGERER: Line Oma (til høyre).


Jonas Bals sammen med Jonas Gahr Støre.

- Ingen ro

Også Giskes tidligere statssekretær Randi Øverland, som har 40 års fartstid i Ap, tror det kan bli vanskelig for Giske å bli sittende som nestleder.

- Det vil ikke bli ro i partiet, sier Øverland, som nå er gruppeleder for Ap i Vest-Agder fylkesting, til Fædrelandsvennen.

Hun mener oppførselen til Giske er både skuffende og trist.

- Voksne folk vet alltid når de overskrider en grense, og folk i maktposisjoner må være ekstra påpasselige. Det som har kommet fram nå, er helt uforenlig med verdier Arbeiderpartiet står for, sier Øverland.

Heller ikke Aps ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen, sier hun har tillit til Giske opplysningene som har kommet fram de siste dagene, melder NRK.

NTB forsøkte fredag å komme i kontakt med Giske, uten å lykkes.

Fullt kjør

Det har vært fullt kjør mot Arbeiderpartiet etter at det ble kjent at flere kvinner har varslet om upassende og ubehagelig framferd fra Giskes side.

Torsdag fastslo partileder Jonas Gahr Støre at Giske har opptrådt «kritikkverdig», og samme dag la en ydmyk nestleder seg flat på Dagsrevyen.

I et møte med pressen fredag sa Støre at han ikke har bedt Giske om å trekke seg, men at nestlederen ikke har mye å gå på.

- Om det kommer andre ting, av en mer alvorlig karakter, alvor og omfang, så må det vurderes på det grunnlaget, sier Støre.

Flere kommentatorer tolker utsagnet som at om det kommer mer nå, så vil Giske miste toppvervet i Ap-ledelsen.

- Opp til landsmøtet

Ifølge Aps fylkeslagsleder i Østfold, Stein Erik Lauvås, er det imidlertid opp til Aps landsmøte om halvannet år å bestemme Giskes skjebne.

- Det er landsmøtet som velger de tillitsvalgte, det får vi bare forholde oss til, sier stortingsrepresentanten, som også er Aps talsperson i innvandringspolitiske spørsmål, til NTB.

- Er det mulig å skape ro i Arbeiderpartiet om Trond Giske fortsetter som nestleder?

- Det er vanskelig å svare på, for å si det rett ut. Det er klart at dette ikke er en enkel situasjon å håndtere, verken for den ene eller den andre. Så får tiden vise hva som vil skje, sier Lauvås.

Har tiltro

Heller ikke fylkesleder Stanley Wirak i Rogaland Ap, mener det er grunnlag for å kreve at Giske trekker seg fra nestlederjobben.

- Ikke sånn som det ser ut nå. Nå støtter jeg meg på de vurderingene som Jonas har gjort, og jeg vet jo ikke hva dette går i. Men jeg har tiltro til partilederens vurderinger nå, sier Wirak.

Et flertall av Aps fylkesledere legger seg på samme linje, viser en ringerunde som Bergens Tidende har foretatt. Avisa var fredag i kontakt med 13 av 18 fylkesledere i partiet, som også sier at de har tillit til hvordan Støre og resten av partiledelsen har håndtert saken.

- Sitter trygt

Fylkesleder i Trøndelag Ap, Karianne Tung, sier til Adresseavisen at hun er sikker på at Giske sitter trygt – enn så lenge.

- Det viktige nå er å ivareta dem som faktisk har varslet. Når det er sagt, mener jeg Trond kan være nestleder. Nå har han nettopp innrømmet hva han har gjort, og han har bedt om unnskyldning. Han har opptrådt åpent og ærlig for å gjenvinne tilliten, sier Tung, som minner om at sakene ligger et stykke bak i tid.

- Og det skal ikke være snakk om straffbare forhold, påpeker hun.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere