*Nettavisen* Nyheter.

Flere partier sliter med omskjæring

Flere partier på Stortinget er splittet og strever med å forholde seg til helseminister Bent Høies (H) ja til omskjæring i regi av det offentlige helsevesenet, skriver Vårt Land. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Flere partier på Stortinget er splittet og strever med å forholde seg til helseminister Bent Høies (H) ja til omskjæring i regi av det offentlige helsevesenet, skriver Vårt Land.

Fredag fremmet regjeringen et lovforslag om rituell omskjæring av gutter. Lovforslaget kommer nesten tre år etter at saken først ble sendt ut på høring.

Når forslaget nå kommer til Stortinget blir det kniving i flere partier om hva de skal mene om saken. Flere ønsker forbud mot omskjæring av barn og vil ha en aldersgrense for inngrepet.

– Det kommer til å bli en debatt i Arbeiderpartiet i denne saken. Jeg støtter Barneombudet og mener det bør være en aldersgrense, sier Freddy de Ruiter, medlem av helsekomiteen for Ap til Vårt Land.

– Kultur og religion kan aldri trumfe hensynet til barna. Da er vi på ville veier, sier han.

Helsetalsmann i Ap, Torgeir Micaelsen, sier partiet ennå ikke har behandlet spørsmålet i stortingsgruppen. Han vil derfor ikke spekulere om hvor de lander.

Også SV er delt i sitt syn på omskjæring. Noen ønsker aldersgrense, andre ikke. I Senterpartiets stortingsgruppe tok de omskjæringsdiskusjonen i forrige periode. Da gikk gruppen inn for et forbud mot omskjæring av guttebarn.

Årlig omskjæres omkring 2.000 guttebarn i Norge. De fleste er muslimer. Det mosaiske trossamfunn har tidligere anslått at fem jødiske gutter omskjæres i Norge årlig. Regjeringen anslår i lovforslaget at om foreldrene betaler 8.400 kroner for hvert barn som omskjæres, vil det ikke medføre økte offentlige utgifter. Hvor høy egenandelen vil bli er ikke avklart. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.