Flere reservasjonsleger fortsetter som før

MØTER MOTSTAND: Helseminister Bent Høie (H) i samtale med lege Gro Nylander og blogger og forfatter Susanne Kaluza om reservasjonsretten.

MØTER MOTSTAND: Helseminister Bent Høie (H) i samtale med lege Gro Nylander og blogger og forfatter Susanne Kaluza om reservasjonsretten. Foto: (Trine Stalsberg/Side2)

Mange leger fortsetter å reservere seg mot å henvise til abort eller innsetting av spiral, selv om ny lov ikke er på plass.

OSLO (NTB): Fram til en ny ordning eventuelt blir vedtatt, sier helseminister Bent Høie (H) at fastlegene skal følge gjeldende regler og henvise kvinner til abort. Flere reservasjonsleger fortsetter imidlertid som før.

Det viser en oversikt som Dagbladet har laget. Avisen har spurt både reservasjonsleger og kommuneoverleger landet rundt om reservasjonslegene følger helseministerens ordre om å forholde seg til gjeldende regelverk.

Mange fortsetter altså å reservere seg mot innsetting av spiral eller henvisning til abort selv om en ny lov ennå ikke er på plass.

Avisen har også snakket med samtlige fylkesleger, men de har liten eller ingen oversikt over antall fastleger som reserverer seg mot å henvise til abort. Rundt 20 er kjent gjennom mediene, men Foreningen for helsepersonells reservasjonsrett anslår at det finnes rundt 200.

Høringsfrist for regjeringens forslag er 30. april. Helse- og omsorgsdepartementet tar sikte på å legge fram et lovforslag for Stortinget til høsten.

Det ble trangt om plassen på Youngstorget i Oslo lørdag da tusenvis av mennesker kom for å markere Kvinnedagen med motstand mot reservasjonsretten som en av hovedparolene. På selve Youngstorget var det samlet 10.000 mennesker og i nærliggende gater rundt 5.000.

Se bilder og Twitter-meldinger fra 8. mars-markeringen i Oslo og andre byer under.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.