RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flertall for å skille kirke og stat

Sist oppdatert:
Et flertall av nordmenn ønsker å avvikle statskirkeordningen, ifølge en undersøkelse.

Et flertall blant nordmenn ønsker å avvikle statskirkeordningen, viser en stor befolkningsundersøkelse. Hele 46 prosent mener at stat og kirke bør skille lag. Dette er fem prosent mer enn de som mener vi bør opprettholde ordningen.

- I et år hvor stat- og kirkeutvalget skal legge frem sin utredning er det interessant å se at flertallet i befolkningen ønsker å skille stat og kirke, akkurat som innstillingen fra kirkerådets eget stat-kirke utvalg anbefalte i 2002, sier Jan Erik Raanes, direktør i Hundreårsmarkeringen Norge 2005, ifølge en pressemelding. Det er selskapet Hundreårsmarkeringen Norge 2005 som står bak undersøkelsen.

- Undersøkelsen er et ledd i Hundreårsdebatten, der vi ønsker å utvide og drøfte perspektivet på Norge og nordmenn, vårt forhold til verden, vårt verdisyn og våre holdninger, sier Raanes.

Undersøkelsen viser videre at det er et flertall i befolkningen for en grunnlov som bygger på FNs menneskerettigheter eller som er religionsnøytral. 37 prosent ønsker at den norske grunnloven bør bygge på FNs menneskerettigheter, og 20 prosent ønsker at den skal være religionsnøytral. 57 prosent sier med andre ord nei til evangelisk-luthersk grunnlov, mot 39 prosent for en fortsatt evangelisk-luthersk paragraf.

- På dette punktet ser vi et tydelig avvik mellom de med foreldre født i Norge og de med innvandrerbakgrunn. Blant de med innvandrerbakgrunn mener annenhver innbygger (47 prosent) at grunnloven bør bygge på FNs menneskerettigheter mot en av fire for den evangelisk-lutherske tro, sier Raanes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere