*Nettavisen* Nyheter.

Flertall for kristen opplæring

Barnehagebarn og elever i grunnskolen bør fortsatt få en kristen opplæring. Det mener et flertall av de spurte i en undersøkelse TNS Gallup har laget for TV 2 Nyhetene.

Den kristne formålsparagrafen har vært gjenstand for debatt og flere ganger har den vært foreslått fjernet. Men et flertall ønsker å beholde paragrafen som sikrer barna en kristen opplæring i barnehage og grunnskole.

Dette er formålsprafen:
"Grunnskolen skal i samarbeid og forståing med heimen hjelpe til med å gi elevane ei kristen og moralsk oppseding, utvikle evnene og føresetnadene deira, åndeleg og kroppsleg, og gi dei god allmennkunnskap, slik at dei kan bli gagnlege og sjølvstendige menneske i heim og samfunn." Opplæringsloven, § 1-2

Fornøyd statsminister
Den såkalte formålspragrafen i opplæringsloven sikrer at barn både i barnehage og grunnskole får opplæring i det kristne verdigrunnlaget.

- Jeg syns det er positivt at et klart flertall går inn for en slik verdiforankring i våre skoler og barnehager. Det er i tråd med regjeringens oppfatning, som gjennom stortingsdokumenter har fastslått at vi bør ha den verdiforankringen som er de fleste i Norges, som er et uttrykk for den kulturarv vi bygger på, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

KRL-faget
Undersøkelsen er laget av TNS Gallup for TV 2 Nyhetene i desember. Det var etter at FNs menneskerettighetskomite i norvmeber fastslo at det såkalte KRL-faget, kristendoms-, religions- og livssynskunnskap i grunnskolen bryter med foreldrenes rettigheter til å bestemme over sine barns livssynsmessige oppdragelse. Human-Etisk Forbund har tatt til orde for å en formålsparagraf som er livssynsnøytral.

Skeptiske Oslofolk
I Oslo og Akershus er skepsisen til den kristne formålspragafen størst. Det er også her det bor flest mennesker med annen religiøs tilhørighet. I hovedstadsområdet svarer 48 prosent av de spurte at de ikke ønsker å beholde den kristne formålsprafen.

Det er kun blant SVs velgere det er flertall for å fjerne den kristne formålsparagrafen, men hver tredje SV-velger ønsker likevel å beholde den.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.