RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flertall for kristen opplæring

Barnehagebarn og elever i grunnskolen bør fortsatt få en kristen opplæring. Det mener et flertall av de spurte i en undersøkelse TNS Gallup har laget for TV 2 Nyhetene.

Den kristne formålsparagrafen har vært gjenstand for debatt og flere ganger har den vært foreslått fjernet. Men et flertall ønsker å beholde paragrafen som sikrer barna en kristen opplæring i barnehage og grunnskole.

Dette er formålsprafen:
"Grunnskolen skal i samarbeid og forståing med heimen hjelpe til med å gi elevane ei kristen og moralsk oppseding, utvikle evnene og føresetnadene deira, åndeleg og kroppsleg, og gi dei god allmennkunnskap, slik at dei kan bli gagnlege og sjølvstendige menneske i heim og samfunn." Opplæringsloven, § 1-2

Fornøyd statsminister
Den såkalte formålspragrafen i opplæringsloven sikrer at barn både i barnehage og grunnskole får opplæring i det kristne verdigrunnlaget.

- Jeg syns det er positivt at et klart flertall går inn for en slik verdiforankring i våre skoler og barnehager. Det er i tråd med regjeringens oppfatning, som gjennom stortingsdokumenter har fastslått at vi bør ha den verdiforankringen som er de fleste i Norges, som er et uttrykk for den kulturarv vi bygger på, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

KRL-faget
Undersøkelsen er laget av TNS Gallup for TV 2 Nyhetene i desember. Det var etter at FNs menneskerettighetskomite i norvmeber fastslo at det såkalte KRL-faget, kristendoms-, religions- og livssynskunnskap i grunnskolen bryter med foreldrenes rettigheter til å bestemme over sine barns livssynsmessige oppdragelse. Human-Etisk Forbund har tatt til orde for å en formålsparagraf som er livssynsnøytral.

Skeptiske Oslofolk
I Oslo og Akershus er skepsisen til den kristne formålspragafen størst. Det er også her det bor flest mennesker med annen religiøs tilhørighet. I hovedstadsområdet svarer 48 prosent av de spurte at de ikke ønsker å beholde den kristne formålsprafen.

Det er kun blant SVs velgere det er flertall for å fjerne den kristne formålsparagrafen, men hver tredje SV-velger ønsker likevel å beholde den.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere