RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flommer over av penger

Sist oppdatert:
Partiene på Stortinget får store offentlige overføringer og lar pengene hope seg opp. Se hvor rike de er.

Det går opp og ned her i verden. Det gjelder også inntektene til partiene på Stortinget. Det fikk blant andre stortingsgruppene til Arbeiderpartiet, Frp, Høyre og SV føle i fjor - på godt og på vondt.

NA24 - din næringslivsavis

Klarer du å friste velgerne, får du også mer penger fra Stortinget, og for valgvinnerne i 2005 resulterte det i betydelig økning i tilskuddet. Arbeiderpartiet økte tilskuddene med nesten 10 millioner kroner, til 37 millioner. Fremskrittspartiet, som også var en av valgvinnerne i fjor, økte tilskuddet, fra 16,9 til 24,7 millioner kroner.

Solide overskudd
For begge partigruppene resulterte det i sin tur i store overskudd på henholdsvis 7,6 og 8,2 millioner kroner.

Like gode tider var det derimot ikke for Høyre, Kristelig Folkeparti og SV. De klarte ikke å overbevise velgerne i valgkampinnspurten i 2005, noe som også ga seg utslag i topplinjen i regnskapet. SV reduserte tilskuddet med fire millioner kroner, KrF med tre millioner, mens Høyre måtte se drøyt fire millioner i inntekter forsvinne. De måtte også konstatere et underskudd på 700.000 kroner i fjor, som eneste parti på Stortinget.

Reserver
Men kanskje har ikke de reduserte tilskuddene så mye å si for Høyre? Partiet har nemlig Stortingets feteste bankkonto. Partiet har over årene akkumulert 32 millioner kroner i egenkapital.

- Det aller meste er fra forrige stortingsperiode. Da skjedde det to ting. Tilskuddene ble økt, samtidig som vi gikk opp med ti prosent i valget 2001, sier Lars Øy, sekretariatsleder for Høyres stortingsgruppe.

Også Frp har godt med penger på bok.

Partiet hadde en egenkapital på 14,7 millioner kroner i fjor og gikk 8,2 millioner i overskudd. Et godt valg ga en massiv inntektsvekst som generalsekretær Geir Mo kan gå rett i banken med.

- Vi bruker ikke mer penger enn det vi må og har hatt en bevisst holdning til å legge oss opp til dårlige tider, slik at vi kan kjøre en god personalpolitikk og ikke si opp folk over natten, om det skulle komme et dårlig valg, sier han til NA24.

- Vi har vært forsiktige med å ansette folk, og hatt mest mulig jevn drift. Det medfører at vi har en god del penger på bok, og viser at tilskuddene fra Stortinget er rundhåndede og rause, legger han til.

84,9 millioner totalt
Ap kunne bokføre et overskudd på 7,6 millioner kroner, og en egenkapital på 3,4 millioner i 2006. Flere av de andre partiene har godt med kontanter, og totalt kunne partiene på Stortinget bokføre 84,9 millioner kroner i egenkapital og overskudd i fjor.

Bevilgningene ble økt på grunn av et ønske om å styrke apparatet rundt politikerne på Stortinget, blant annet så stortingsgruppene i større grad skal kunne foreta egne utredninger, og ikke støtte seg så mye på regjeringsapparatet. Men etter valgnederlaget i 2005 var det flere partier som måtte kutte i utgiftene, blant andre SV. Men det skrittet gikk ikke Høyre til.

- Vi bruker oppsparte midler til å gi gruppen en bedre støtte enn det størrelsen tilsier, forteller Øy.

Parti

Tilskudd*

Egenkapital*

Resultat*

Ap

37,2

3,4

7,6

Frp

24,9

14,7

8,2

Høyre

16,6

32,6

-0,7

Krf

9,8

10,1

0,2

Sp

8

0,6

0,4

SV

10,3

3,5

0,6

Venstre

9,2

1,2

2,5

* Alle tall i millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere