*Nettavisen* Nyheter.

Flykter fra drittværet

Foto: (Scanpix)

Etter en supersommer i Sør-Norge og tilsvarende trist i Nord-Norge, er det naturlig å lure på om været er en undervurdert kraft bak flyttestrømmen.

(NA24-KOMMENTAR): Denne sommeren har været fått mye oppmerksomhet, eller mer spesifikt: Det gode juliværet i Sør-Norge og det dårlige i Nord-Norge.

– I utgangspunktet hadde vi tenkt å campe i Ballangen, men drittværet gjorde at vi måtte dra til Sverige i stedet, sa Lill Gunn Markussen fra Vestvågøy til Avisa Nordland i juli.

Når man flykter fra drittværet i ferien, kan det vel også tenkes at været spiller inn når det gjelder bosted resten av året?

Klikk på bildet for å forstørre.

Flytter fra nord og nordvest
Over lang tid har det gått en innenlands flyttestrøm fra Nord-Norge og Nordvestlandet. Størst innflytting er det til Oslo og Akershus, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Noe av dette har selvsagt sin bakgrunn i økonomiske endringer. Det blir for eksempel færre som jobber i primærnæringene i distriktene.

Vil stanse
Mange politikere ønsker å stanse, eller til og med snu, denne flyttestrømmen.

Virkemidlene er mange: Landbrukstøtte, lavere skatter og avgifter i distriktene, ettergivelse av studielån, og så videre. Det brukes årlig mililarder av kroner på tiltak for å få flere til å bo i distriktene, helst i distriktene nordover i Norge.

Flytter likevel
I ulike doser har disse virkemidlene vært brukt i årevis av vekslende regjeringer. Men flyttestrømmen fortsetter som før.

Kanskje er også været en del av det sammensatte bildet som gjør at det er slik? Og været er det som kjent lett å snakke om, men vanskelig å gjøre noe med.

Uansett hvilken rolle været og andre naturgitte forhold spiller, blir det et spørsmål om hvor mye penger Norge skal bruke på å få folk til å bo der de ikke egentlig vil bo.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
En runde til med øl
Billig triks om dyrt øl
Hurra for dyr strøm!
Slutt på renteøkning?
SV-vennens diktatorvenner
Urettferdige USA
Pengemaskiner
Misforstått kvartalsdebatt
Stryk til Norges WTO-innsats
Fattigkommune gir milde gaver
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag