RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flyktet fra Barneombudet

Sist oppdatert:
Psykolog Jan Mossige sluttet i protest hos Barneombudet. Han er langt fra den eneste som har sagt opp under Reidar Hjermann.

Psykolog Jan Mossige (57) ble rekruttert til Barneombudet (BO) av barneombud Trond Waage i 1999. Etter to år under Reidar Hjermanns ledelse sa Mossige stopp. Han beskriver Hjermann som hyggelig og sjarmerende - men med mangelfulle strategiske og politiske mål.

Nettavisen besøker Mossige ved Bredtvet kompetansesenter, hvor han nå jobber som avdelingsleder.

- Pinlig
- For meg ble arbeidsoppgavene mer og mer diffuse, og det ble etterhvert pinlig å møte fagfolk, sier psykologen til Nettavisen.

Mossige sier at det å se saker fra barnets vinkel ble mye mer utydelig under perioden med Hjermann enn det hadde vært under Trond Waage. Han sluttet i frustrasjon i august 2006.

- Fra å være en seniorrådgiver som jobbet med viktige barne- og skolesaker, satt jeg til slutt og svarte på brev og telefoner. Hjermanns prioriteringer fikk jeg ikke tak på, sier Mossige - som mener en rask titt på BOs hjemmeside vitner om liten aktivitet ved kontoret, som nå har cirka 15 ansatte.

Hjermann avviser Mossiges kritikk
- Jeg får bare akseptere at han mener det han sier, men jeg har holdt barneperspektivet i alle saker, sier Hjermann til Nettavisen.

Les Hjermanns svar her

Det som er sikkert er at Mossige ikke er den eneste som har sluttet hos Barneombudet under Hjermann. Den andre psykologen som jobbet i lokalene på Youngstorget, psykolog og forfatter Arild Søgnen, sluttet bare måneder før Mossige. Og de to var ikke alene.

Flere forsvant
Nettavisen har gått gjennom alle årsrapportene til BO siden Hjermann begynte i 2004. De viser at totalt 23 personer har vært ansatt hos ombudet de siste fire årene. Åtte av disse har forsvunnet av forskjellige grunner. Det er en utskiftning på rundt 30 prosent i en stab som har talt mellom 10 og 16 personer siden innsettelsen av nytt barneombud. Mossige er én av disse. Han er klar på hvorfor han valgte å forlate BO.

- Vi var i full gang med mange gode skolesaker, som støvet hen. Det ble veldig frustrerende, sier Mossige til Nettavisen.

Et av Mossiges hjertebarn var det store antimobbearbeidet, som senere resulterte i «Manifest mot mobbing», som han hadde ansvar for. At Hjermann valgte å trekke ut BO fra samarbeidet med blant annet «Manifestpartnerne», beskriver han som «rart».

Da Reidar Hjermann ble innsatt som barneombud 14. april 2004, sa han at kampen mot mobbing og for mer voksenkontakt var to prioriterte områder.

- Men slik ble det ikke. Mobberne ble glemt. Det gode samarbeidet vi hadde etablert med elevrådene, tok slutt, sier Mossige bekymret.

Psykologen legger ikke skjul på at han hadde dårlig personkjemi med sjefen:

- Barnas rettigheter helt sentralt
- Det skyldes selvsagt to parter. Men jeg har aldri opplevd det samme med noen andre, sier han.

Mossige mener det nye barneombudet nå bør fokusere på å:

Markedsføre Barnekonvensjonen bedre.

Vekke liv i antimobbingsarbeidet og gjenoppta den tette forbindelsen med elevrådene, som blant annet viste seg gjennom «Internettparlamentet», som ble lagt ned i 2005.

Ta bedre vare på de barna som kommer i kontakt med barnevernet.

Følge enslige mindreårige asylsøkere bedre opp - som er helt på linje med et krav fra Redd Barnas ungdomsorganisasjon.

Mossige er ikke så opptatt av bakgrunnen til det nye ombudet, men beskriver Ida Hjort Kraby som en «interessant» kandidat.

- Nei til Hjermann
- Men selv om BO først og fremst er et juridisk kontor, er det pussig at det nå ikke er noen psykologer igjen, sier han.

Ikke overraskende håper han Hjermann får seg ny jobb:

- Ja, absolutt. Nå må vi få et handlekraftig ombud, sier han.

Redd Barnas ungdomsorganisasjon «Press» gikk tidlig ut og krevde Hjermanns avgang. Begrunnelsen var at de mente Hjermann ikke bruker inflytelsen sin for å kjempe frem viktige saker og at han er vanskelig å samarbeide med.

- Ingen kommentar
Den andre psykolgen som var ansatt hos BO under Hjermann, Arild Søgnen, svarer Nettavisen slik:

- Hvor lenge jobbet du hos BO – og hvorfor sluttet du?

- Jeg var ansatt hos Barneombudet fra juni 2000 – februar 2006. Jeg ønsker ikke å kommentere hvorfor jeg sluttet.

Nettavisen har også vært i kontakt med flertallet av de andre som har forsvunnet fra Hjermanns kontor. Med unntak av skribent og journalist Idunn Thorsø, som sier hun var kjempefornøyd med å jobbe hos Barneombudet generelt og Reidar Hjermann spesielt, svarer alle det samme som Søgnen:

- Ingen kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere