RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flyr høyt tross milliard-manko

Sist oppdatert:
Eksperter tror Kristin Halvorsen sover godt om natten tross milliarder i manko.

I morges kom nyheten om at mildvær bidrar til å sende oljeprisen under 55 dollar fatet. Med dollarkurs på 6,2 kroner, er dermed oljeinntektene i skrivende stund 50 kroner under Finansdepartementets estimater for oljeprisen i 2007 som helhet, 390 kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Og lavere oljeinntekter betyr mindre penger i statskassen. Påløpte skatter og avgifter av statens netto kontantstrøm vil med finansdepartementets beregninger være rundt 35 milliarder kroner lavere i år, om prisen skulle holde seg på dette lave nivået, ifølge beregninger sjeføkonom Øystein Dørum i DNBNOR har gjort for NA24.

Beskyttes av handlingsregelen
- Alt annet likt, vil inntektene til oljefondet ved utgangen av året være 35 milliarder kroner lavere ved utgangen av året, forteller Dørum.

Om finansminister Kristin Halvorsen da skal holde seg til handlingsregelen, som sier at ikke mer enn fire prosent av inntektene fra oljefondet kan brukes i statsbudsjettet, vil det bety at Halvorsen har 1,5 milliarder mindre å rutte med når budsjettet skal gjøres opp.

Men lav oljepris til tross, sjeføkonomen tror ikke Halvorsen sover dårlig om natten.

- Nei. Hele hensikten med øvelsen med å opprette et oljefond, og en handlingsregel i kjølvannet av det, er nettopp at vi vet at oljeprisen svinger betydelig fra år til år. Vi klarer ikke å gjette svingningene fra år til år. Dersom vi skulle fulgt svingningene i oljeprisen og de påfølgende svingningene i budsjettet, ville det blitt betydelige variasjoner i norsk økonomi, sier Dørum.

Betyr lite for staten
- Dette betyr ikke mye for finansdepartementets budsjetter, eller for norsk økonomi, fortsetter Dørum, som selv har estimater for oljepris på over 60 dollar fatet ut 2007. Fem dollar mer enn dagens pris.

Tidligere finansminister, nå stortingsrepresentant for Høyre, Per Kristian Foss, tror ikke lavere oljepris ødelegger Kristin Halvorsens nattesøvn.

- Dette betyr ikke veldig mye. Men fire prosent av et oljefond, blir ikke variasjoner i oljepris så veldig viktige, sier mannen som styrte pengebingen under Bondeviks andre regjering.

- Ikke bare krittstrek
- Uansett har ikke dette betydning før på budsjettet i 2008, og jeg regner med at Finansdepartementet justerer sine prognoser i revidert budsjett til våren, legger han til.

Foss forteller at meningen med handlingsregelen er at den skal beskytte mot variasjoner i oljeprisen.

- Det skal ikke bare være en krittstrek, men også en slags buffer. Hele oljefondet skal være en slags buffer mot svingninger i oljeprisen, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere