*Nettavisen* Nyheter.

Flystreiken kan bli langvarig

Bjarne Håkon Hanssen akter ikke å gripe inn i streiken. Tirsdag kan den trappes opp. Få oversikt over streiken her.

17.05.08 10:44

Hele 17.000 passasjerer ble rammet da fem flyplasser ble stengt fredag morgen etter at meklingen mellom LO Stat og Avinor brøt sammen.

Varer Avinor-streiken til mandag, vil den ramme omkring 30.000 reisende, skriver Aftenposten.no. I tillegg til de lufthavnene som nå tas ut i streik, vil også Kristiansund lufthavn bli tatt ut i streik fra og med midnatt på 17. mai, melder Avinor.

Verre fra tirsdag
Men det kan bli enda verre. Varer streiken til 20. mai, vil den også omfatte 258 ansatte ved Stavanger lufthavn Sola, Alta lufthavn, Leknes lufthavn, Sandnessjøen lufthavn Stokka, Sogndal lufthavn Haukåsen og Svolvær lufthavn Helle. Streiken ved Oslo Lufthavn vil dessuten bli utvidet.

Her kan du sjekke hvilke fly som er innstilt (ekstern lenke)

Ingen kontakt
Selv om mange passasjerer fortviler, kan den bli langvarig. Fredag var det naturlig nok ikke noen kontakt mellom partene siden konflikten startet om morgenen. Men LO Stat legger ikke skjul på at de er dypt skuffet over Avinor av to grunner. Den første er at de mener tilbudet som arbeidsgiverne har gitt er for dårlig. Den andre grunnen er at Avior ifølge LO Stat har provosert dem dypt.

- Avinor brøt uskrevne lover da de inngikk en avtale med et YS-forbund, et konkurrerende forbund, bare få timer etter at vår streik var et faktum. De har brutt en uskreven regel i arbeidslivet, sier Informasjonssjef Stein Erik Syrstad til Nettavisen.

Han mener det er Avinors ansvar å få en slutt på konflikten.

- Slik vi ser det kan konflikten vare lenge. Men den kan også være over på kort tid hvis Avinor tar kontakt med et godt tilbud, sier Syrstad.

Les også: Fare for skolestreik

- Opp til partene
Det er arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) som eventuelt tar stilling til om LO Stat og Avinor bør overstyres ved at flystreiken avblåses. Det vil bare skje dersom streiken innebærer at det er fare for liv eller helse, eller hvis streiken har store samfunnsmessige konsekvenser.

- Konflikten er et ledd i lønnsoppgjøret mellom partene. Og det er partene selv som har ansvaret for konsekvensene av streiken. Jeg forutsetter at partene opptrer ansvarlig slik at steiken ikke fører til fare for liv og helse. En streik er et lovlig kampmiddel. Vi følger utviklingen nøye, og tvingen lønnsnemnd er kun aktuelt når det foreligger fare for liv og helse eller store samfunnsmessige skadevirkninger, sier Hanssen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.