Gå til sidens hovedinnhold

- Flytting er en menneskerett

Barneombudet går imot flytteforbud for foreldre som ikke bor sammen.

- Vi kan ikke ha flytteforbud i et land. Det vil være et menneskerettighetsproblem, sier barneombud Reidar Hjermann til Nettavisen.

Barnelovutvalget vurderer nå om de skal foreslå flytteforbud etter samlivsbrudd.

- En kan tenke seg en ordning der en forelder som ønsker å flytte med barna må få godkjenning fra den andre forelderen, sier professor og psykolog Frode Thuen til Nettavisen.

Utvalget har ikke konkludert noe ennå, og innstillingen skal være klar til 1. mai.

Ønsker tvungen mekling
Barneombudet råder utvalget til å ikke gå inn for flytteforbud, men heller innføre tvungen mekling for foreldre der en part vil flytte.

- En obligatorisk mekling kan virke som et filter slik at en ikke bare kan flytte over natta, slik mange gjør. Meklingen vil hindre at hovedomsorgsinnehaver på impuls flytter med alt det innebærer av endringer, sier Hjermann.

Vil kunne dømme til delt omsorg
Barneombudet fikk mye oppmerksomhet da han nylig gikk ut og sa at han ønsker at barn skal bo enten hos mor eller far etter samlivsbrudd. I diskusjonen forsvant et annet viktig poeng i hans innspillsbrev til Barnelovutvalget.

Hjermann går nemlig inn for at domstolene skal få mulighet til å dømme foreldre til delt bosted.

- Hovedregelen bør være at ingenting skal være utelukket. Jeg ønsker at det skal være en mulighet for domstolen å dømme delt omsorg, sier Hjermann.

Han bruker et eksempel der et par har delt omsorg for å illustrere hva han mener.

-Så sier den ene at vedkommende vil ha 70 prosent, mens den andre forelderen synes 50 prosent fungerer bra. Hvis saken kommer så langt som til hovedforhandlinger vil det være galt hvis domstolen ikke skal kunne si at 50 prosent er det beste for barnet.

Større ris bak speilet
Barneombudet ønsker også at det skal bli lettere å frata foreldre foreldreansvaret hvis en for eksempel ikke følger opp samvær, ved store konflikter eller hvis en nekter sitt barn behandling.

Her kan du lese hele brevet fra barneombudet til Barnelovutvalget.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!