RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fnyser av svenskene

Sist oppdatert:
Svenskene vil bli størst. Men vi eier stadig mer av dem.

Stockholm skal bli en ordentlig storby i løpet av de neste 25 årene. Byen skal bli Skandinavias største med én million innbygger i sentrum og tre millioner i forstedene. Målet er å gjøre Stockholm til Skandinavias hovedstad.

NA24 - din næringslivsavis

- Det skal bli fantastisk festlig å selge det varemerket, sier finansbyråd Kristina Axén-Olin, til Svenska Dagbladet.

Opera og badehotell på vannet
Stockholm skal vokse til en verdensby, med tilsammen fire millioner innbyggere. Byen vil overgå Oslos nye opera og bygge ny opera på vannet, og attpåtil smelle til med badehotell, ifølge Aftonbladet.

Erling Fossen, leder i Oslo Byaksjon, mener dette bare er tull.

- Det vil ikke få noen konsekvenser for Oslo. Dette er kun et markedsføringsgrep, et retorisk grep. Så lenge vi har nasjonalstater er dette teknisk umulig, sier Fossen til NA24.

Foreløpig er det snakk om en visjon fra de borgerlige i den svenske hovedstaden. Den kalles «Vision 2030». Men i denne visjonen skal byen altså bli hovedsete i Skandinavia.

- Desperat
Fossen hevder at stockhholmerne prøvde seg på det samme for et år siden, på eiendomsmessen i Cannes. Det førte til ramaskrik i Oslo og København, mens Oslo Byaksjon bare lo.

- Det er et desperat forsøk på å gjenvinne hegemoniet i Skandinavia. Men geopolitisk ligger byen klønete til, inneklemt, og størstedelen av de transnasjonale investeringene skjer i Øresund-regionen. Det vil ha null konsekvenser for Oslo. Oslo eier også stadig mer av Stockholm, i Dagens IT står det at vi har kjøpt opp ti prosent av IT-selskapene, sier Fossen.

Men Stockholm den største byen i Skandinavia, med 782.000 innbyggere. København er mindre med 664.600 innbyggere, Helsinki/Helsingfors i har 564.500 innbyggere (som del av Norden), og Oslo er den desidert minste av de skandinaviske hovedstedene med 522.000 innbyggere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere