Folket vil ikke betale politikerfester

Foto: Berit Almendingen

Et klart flertall av befolkningen vil ikke at skattepenger skal brukes til sosiale sammenkomster for stortingsrepresentanter.

10.07.06 09:50

Det viser en undersøkelse TNS Gallup har utført for TV 2.

Stortingsgruppenes pengebruk har vært under lupen i vår. I juni avslørte TV 2 at Fremskrittspartiets stortingsgruppe i løpet av 2003 og 2004 brukte over 800.000 kroner på velferd som blant annet fester, teaterbilletter og massasjestol.

Frisør og «bli ny»
Dette ble betalt av offentlige midler, altså skattebetalernes penger. Men også de andre stortingsgruppene har brukt offentlige penger på velferdstiltak.

Venstres Trine Skei Grande fikk dekket frisør før hun skulle i en debatt i Holmgang, og Hallgeir Langeland fikk en bli-ny-pakke i 50-årsgave av SVs stortingsgruppe.

- Bør betale selv
Men nå viser en undersøkelse TNS Gallup har utført for TV 2 at et klart flertall av befolkningen mener stortingsrepresentantene bør betale moroa av egen lomme.

Hele 63 prosent – nesten to tredeler – av befolkningen mener stortingsrepresentantene selv bør dekke utgiftene til velferdstiltak og sosiale arrangementer. 29 prosent mener stortingsgruppene bør kunne dekke disse utgiftene.

Ingen anger i Frp
Frps formann Siv Jensen avviser at partiet er på kollisjonskurs med den brede folkemeningen.

- Nei, jeg synes ikke det. Nå er det altså en tredjedel av befolkningen som faktisk er enig i det vi har gjort, og vi kommer til å fortsette med det fordi vi ønsker å være en god arbeidsgiver, sier Jensen til TV 2.

De eldste mest skeptisk
Stortingsgruppene får hvert år offentlige midler som skal brukes til såkalt stortingsrelevant arbeid. Det er de eldste som er mest skeptiske til at disse midlene skal brukes på fest og moro.

Blant de over 60 år synes hele 75 prosent – altså tre firedeler – at stortingsrepresentantene selv bør dekke utgiftene til sosiale tiltak. 19 prosent mener velferdstiltakene kan betales av stortingsgruppene.

- Jeg bare registrerer at det er en del som er positive, noen er negative, og det forstår jeg ut fra de oppslagene som har vært, sier Siv Jensen til TV 2.

Frps velgere minst kritiske
TNS Gallups undersøkelse viser også at Fremskrittspartiets velgere er minst kritiske til pengebruken.

Blant velgerne til partiet som tradisjonelt har vært skeptisk til statlige overføringer og støtteordninger, sier 38 prosent at stortingsgruppene bør kunne betale for velferd til representantene. 57 prosent mener de folkevalgte bør betale dette av egen lomme.

Arbeiderpartiets velgere er minst positive til at stortingsrepresentanter får dekket festligheter. 27 prosent sier ja til dette, mens 68 prosent mener representantene må betale dette selv.

Granskes av likningsmyndighetene
Regnskapene til Frps stortingsgruppe for flere år tilbake blir for tiden vurdert av likningsmyndighetene i Oslo. Siv Jensen mener gruppen ikke har noe å skjule, og sier at partiet vil fortsette som før for å ta vare på sine ansatte og tillitsvalgte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.