*Nettavisen* Nyheter.

Forberedt på brudd med bøndene

Landbruksoppgjøret 2014: Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har lagt fram et krav på 965 millioner i økte bevilgninger og 365 millioner i prisøkninger. Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Frp-politikere tar det ikke for gitt at Staten og bøndene klarer å bli enige om en jordbruksavtale i år.

06.05.14 12:55

Staten legger fram årets tilbud til bondeorganisasjonene tirsdag, men mange i Frp er forberedt på at de første jordbruksforhandlingene med en Frp-statsråd i landbruksdepartementet, kan føre til konflikt og brudd, skriver Nationen.

– Jeg tror det har liten betydning hva Staten legger fram tirsdag. Spørsmålet er ikke om det blir et brudd, men når, sier Frps fylkesleder i Sogn og Fjordane Frank Willy Djuvik.

Ved brudd i forhandlingene, skal Stortinget stemme over Statens tilbud til bøndene. Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug ga uttrykk for usikkerhet om hvordan Stortinget da vil opptre i et foredrag under Frps landsmøte på Gardermoen i helgen.

– Praksis har vært at Stortinget vedtar statens tilbud. Så får vi se hvordan det blir i år, sa Listhaug.

Djuvik sier han håper KrF og Venstre vil stemme med regjeringspartiene ved et brudd.

– Ellers blir det ikke lenger forhandlinger mellom bondeorganisasjonen og Staten, men mellom de politiske partiene på Stortinget. Det vil sette presedens for senere forhandlinger – og med nye regjeringer, sier han.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har lagt fram et krav på 965 millioner i økte bevilgninger og 365 millioner i prisøkninger. Listhaug har sagt at det ikke er aktuelt å øke overføringene fra dagens nivå. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag