RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forby, forby!

Råning med bil, rast ved vann og hunder på kirkegården - det rykker i forbudsfoten.

(NA24-KOMMENTAR): Jeg har tidligere skrevet om den norske forbudstrangen. Alt fra skolevalg til bonuslønn og flagging på hytta vil enkelte forby.

Forbudslysten er nok for en ryggmargsrefleks å regne i et land hvor man har forbudt alt fra rullebrett og parabolantenner til brødbaking i helgen, oppløsning av borettslag og Monty Python-filmen «Life of Brian».

Det er foreløpig ingen tegn til at refleksen svekkes. Den siste tiden har jeg registrert en rekke utspill.

Nei til piknik og rast
Jeg har allerede selv skrevet om det meningsløse forbudet mot videresalg av kultur- og idrettsbilletter.

Men det stanser ikke der. I Oslo vil en KrF-politiker forby piknik i parken på kveldstid. I Bergen ville Vann- og avløpsetaten i Bergen ha forbud mot å slå seg ned langs bekker og vann, men fikk ikke medhold. I samme by vil partiet De Grønne forby salg av pels på torget.

Dyrebeskyttelsen vil nekte rusmisbrukere å ha mennesket beste venn som venn. På Tynset vil man derimot forby hund på kirkegården.

Norges Miljøvernforbund vil forby trådløse nettverk i offentlige bygg. Kollegene i Naturvernforbundet vil på sin side forby oljefyring.

Bilforurensning skal kuttes ved å forby «råning» - noe uklart definert som formålsløs kjøring. Samferdsel i luften er heller ikke greit. Forfatter Jostein Gaarder vil forby flere enn to flyreiser i året til utlandet.

Andre er mer bekymret for det som skjer før og etter vi lander, og vil ha vekk taxfrisalget på Gardermoen, slik at reisende skal slippe å bli utsatt for den umenneskelige fristelsen til å kjøpe sprit, sjokolade og parfyme.

Regjeringen vil på sin side redusere fristelsen også i andre butikker, og vil regulere hvor lavt godteri kan plasseres i hyllene.

Verre før?
Nå skal det legges til at mye av dette er ideer som aldri kommer til å bli iverksatt.

Likevel er det bemerkelsesverdig hvor ubesværet ulike interessegrupper spyr ut forbudsforslag.

Problemet er at når alle de velmente forbudene legges sammen, ville man fått en formynderstat som neppe noen ville trives i. Det burde man tenke på før man roper forby, forby hver gang man ser noe man ikke liker.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Merkelig kvotehat
Renten biter
De fæle økonomene
Nei til sosialistfilter
Forbuds-Giske mot strømmen
Hvor skal rekordbørsen?
Sverige vil fjerne landbruksstøtten
Bør Gjedrem bremses?
Pengeflom til u-land
En «avskyelig» forretningsmodell

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere