RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbyr sexkjøp i utlandet også

knut storberget lovforslag sexkjøp-forbud
knut storberget lovforslag sexkjøp-forbud Foto: Arild J. Waagbø (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Justisminister Knut Storberget (Ap) har tvilt seg fram til at han vil forby sexkjøp i Norge - og i utlandet.

- Regjeringen har kommet til at forbudet også skal gjelde nordmenn som kjøper sex i utlandet. Mange kjøper sex i utlandet og vi får ikke bukt med dette - menneskehandel og prostitusjon, med bare nasjonale lover. Vi håper lovforbudet vil føre til en holdningsendring hos dem som kjøper sex. Og lovforbudet kan også bidra til holdningsendringer hos politikere i andre land, slik at de følger Sveriges og Norges eksempel, sa Storberget da han la fram lovforslaget på en pressekonferanse fredag.

Den foreslåtte strafferammen for sexkjøp er maksimalt ett års fengsel om den prostituerte er voksen og maksimalt tre år om den prostituerte er mindreårig. Maksimalstraffen kan brukes om sexkjøpet har skjedd på en spesielt krenkende måte.

- Dette blir ikke enkle saker å etterforske, men det blir heller ikke umulig, sa Storberget.

Skal kartlegge
Tidspunktet for når loven skal inntre er ikke bestemt. Forskningsstiftelsen Fafo skal kartlegge etterspørselen etter seksuelle tjenester, omfanget av prostitusjon i Norge, organiseringen av den og livssituasjonen for de prostituerte - før loven eventuelt trer i kraft.

- Vi antar at gatemarkedet blir skjult når loven kommer, så etterforskningen må rettes mot innemarkedet, sa Storberget.

Pro-senterets leder, Liv Jessen, tok ordet på pressekonferansen og erklærte at lovforbudet vil ramme prostituerte kvinner.

- Noen vil hoppe av lasset, men alle vil jo ikke slutte. Noen vil derfor få det verre enn før. Russen i Bergen spruter urin på gateprostituerte og regjeringens lovforslag er med på å legitimere slik trakassering. Dette er en ny istid for prostituerte, sa Jessen.

- Fordeler og ulemper
Knut Storberget var opprinnelig ikke tilhenger av et sexkjøp-forbud. På Nettavisens spørsmål om han har tvilt seg fram til å støtte forslaget, så svarer han bekreftende.

- Det er fordeler og ulemper ved lovforbudet, men landsmøtene til både Ap og SV ønsker et forbud. Jeg tror det kan fungere bra om vi får hjelpetilbudet til de prostituerte og de sosiale pakkene på plass, sier han.

- Når politiet skal finne horekunder, så må de jo nesten gå via de prostituerte. Vil ikke det føre til ytterligere trakassering og nesten-kriminalisering av de prostituerte?

- Du fortegner bildet litt om etterforskningen i seg selv ses på som et overgrep. Politiets oppførsel er avgjørende. Vi vil ikke at kvinnene skal utsettes for nye overgrep.

- Prostituerte jeg har intervjuet i Norge og i utlandet er alle negative til sexkjøp-forbud. Hvorfor blir ikke de dette angår hørt av regjeringen?

- Selv om de som står frem i media er imot forbudet, så er det delte oppfatninger og delte meninger om dette blant de prostituerte, hevder Storberget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere