*Nettavisen* Nyheter.

Forsvars-eiendommer til friluftsformål

Regjeringen foreslår i revidert statsbudsjett at 29 forsvareeiendommer skal disponeres til friluftsformål.

12.05.05 17:56

- Vi foreslår å sikre 29 forsvarseiendommer ved å disponere disse til friluftsformål. Vi snakker her om betydelige områder som ville hatt veldig høy verdi på det frie markedet, som nå blir gjort tilgjengelig for friluftsformål.

Grep
- Regjeringen ønsker å gjøre et samlet grep med disse eiendommene, i stedet for å gjøre det en for en, sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Gunnar Kvassheim, til TV 2 Nettavisen.

I tillegg vil Regjeringen at Statskog skal få fullmakt til å være aktør når offentlige eiendommer legges ut til salg.

- Det legges opp til at Statskog skal få fullmakt til å kunne være med å kjøpe forsvarseiendommer som kommer til salg i tiden framover. Det kan være at den lokale kommunen verken kan, eller vil kjøpe en offentlig eiendom. Og da skal Statskog kunne gjøre det, sier Kvassheim videre.

Lavere takst
Han vil ikke si noe om hvor stor verdi pakken har. Men at taksten blir langt lavere når eiendommene går til friluftsformål, enn hvis de ble solgt på det fri markedet.

- Direktoratet for Naturforvaltning betaler rundt halvparten av taksten. Resten betaler den lokale kommunen. Og da blir det ikke så dyrt for kommunene.

Vil ikke si hvilke
- Et eksempel er Ølbergskogen ved Sola i Rogaland. Det ble taksten satt til 400.000 kroner. Her snakker vi om 200 mål med mange bygninger. Og prisen ble altså 200.000 for kommunen, understreker Kvassheim overfor TV 2 Nettavisen.

Statssekretæren vil imidlertid ikke si noe om hvilke 29 eiendommer som Regjeringen nå vil gjøre om til friluftsformål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.