RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvarsministeren frigir rapport

Sist oppdatert:
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) forsikrer at hele rapporten om økte lønnskostnader i Forsvaret nå er frigjort. Se rapporten her.

Ifølge Forsvarsdepartementet bestemte forsvarsministeren seg for å gjøre helomvendig i går kveld.

- Rapporten ble ekspedert med bud i dag morges til Stortingets forsvarskomite i ti eksemplarer, slik at alle medlemmene av forsvarskomiteen kunne lese den samtidig, sier underdirektør Rolf Kjos til TV 2 Nettavisen.

Devold ble møtt med krass kritikk da hun i Stortinget onsdag fastholdt at rapporten var et internt arbeidsdokument.

Opposisjonspartiene krevde rapporten utlevert, og i går kveld kontaktet forsvarsminister Kristin Krohn Devold lederen for forsvarskomiteen, Marit Nybakk (Ap), og lovet å offentliggjøre rapporten.

Svekket
- Det var en klok avgjørelse av Krohn Devold. Samtidig var det det eneste hun kunne gjøre. Nå skal vi sette oss inn i rapporten, og se om det er spørsmål som må stilles til statsråden, sier Nybakk til TV 2 Nettavisen.

Forsvarsministeren mener det ikke var en tabbe at hun nølte med å frigi rapporten.

- Det er spesielt at forsvarskomiteen ber om å se interne rapport. Man må få lov til å få litt tid til å vurdere en slik henvendelse, sier politisk rådgiver Bengt T. Eidem.

Men Nybakk mener forsvarsministerens tillit er svekket etter den kraftige turbulensen.

- Statsråden har opptrådt unødig klønete for seg selv. Hun hadde ikke behøvd å pådra seg de ripene hun fikk i går. Det kunne hun unngått hvis hun raskt og smidig hadde lovet å frigjøre rapporten.

Krohn Devold kan nå puste ut etter et døgns storm. Det er ingen fare for at hun må gå av.

- Andre saker har vært betydelig mer kritiske enn denne, fastslår Nybakk.

Viker ikke
Statsråden benektet i Stortingets spørretime at det var meningen å offentliggjøre rapporten. Ifølge Aftenposten bestemte departementet seg for å hemmeligstemple den etter at de oppsiktsvekkende opplysningene om eksplosjon i lønnsutgiftene forelå (se grafisk framstilling nederst).

Krohn Devold forsvarte seg i går med at dette var en intern arbeidsrapport, som aldri har vært ment for offentligheten. Hun står fast på dette i dag.

Nybakk mener rapportens status ikke er det viktigste, men at forsvarsministeren ikke informerte forsvarskommiten om innholdet da den arbeidet med langtidsplanen i vår.

- Vi ble ikke på noe tidspunkt orientert om at en slik rapport var under arbeid, og fikk ikke vite noe om innholdet, sier Nybakk.

- Befalets skyld
Det er særlig kapitlene om «Lønnsvolumutviklingen i Forsvaret» og «Lønnsdannelse og lønnsnivå» som har satt sinnene i kok.

I gårsdagens spontanspørretime svarte Krohn Devold at «lønnseksplosjonen» i Forsvaret mye skyldes økte lønnsutgifter til befalet.

Leder i Norges Offiserforbund, Peter A. Moe, gikk så langt som at han kalte forsvarsministerens uttalelse for blank løgn.

- Hun legger skylda på både forsvarssjefen og på avtaleverket til befalet, og begge disse beskyldningene er ren ansvarsfraskrivelse , sa Moe til TV 2 Nettavisen.

«Flere dysfunksjonelle trekk»
I rapportens kapittel 7.3 heter det blant annet at «Lønnssystemet inneholder flere dysfunksjonelle trekk, i hovedsak knyttet til særavtalene. Dagens avtaleverk inneholder på flere områder en «avvikslogikk», hvor normaltilstanden for oppgaveløsning er minimert og avvikstilstanden maksimert.»

Kapittelet konkluderer med at «ATM §13 koster ca. 40 mill. kroner pr år uten at det synes å gi ønskede effekter. Bestemmelsen bør snarest avvikles.»

ATM står for Arbeidstidsbestemmelsene for militære arbeidstakere.

Klikk på første lenke nedenfor for å se hele rapporten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere