*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarstopper invitert på laksefiske

TV 2 Nettavisen kan i dag avsløre at flere i Hærens toppledelse takket ja til gratis laksefiske i Orkla, betalt av Forsvarets storleverandør Thales. Alle benekter at dette var en smøretur.

23.11.11 10:57

- Dette er en privatsak, sier brigader Arne Skjærpe, som er stabsjef i Hærstaben.

Han vil ikke svare på noen spørsmål om hvorfor han takket ja til invitasjonen om å benytte lakserettighetene som Thales leide øverst i Orkla i Trøndelag i fjor høst.

Skjærpe er en av fem i toppledelsen i Hæren, med den avsatte generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, som nærmeste overordnede.

Motvillige
TV 2 Nettavisen har fått bekreftet at minst tre toppsjefer i Hæren deltok på lakseturen siste helgen i august i fjor. Forsvartoppene benyttet seg av eksklusive lakserettigheter i Liens vald ved Rennebu, som Thale leier i en uke hver høst. Hytter like ved elverbredden følger også med i leieavtalen.

Thales, som er en del av det franske forsvarskonglomeratet med samme navn, er en av de største leverandørene av militærteknologisk utstyr til det norske forsvaret.

Både hærledelsen og ledelsen i Thales har de siste dagene vært svært motvillige til å gi informasjon om lakseturen. TV 2 Nettavisens henvendelser førte til en rekke interne møter i Thales og forsvarsledelsen før de valgte å legge kortene på bordet.

Kameratslig
Av den innmeldte fangsten til nettstedet Orklaguiden, som publiserer fangstoversikter på nettet, går det fram at to ansatte i Thales, Tom Tuhus og Svein Magne Karlsen, var med på laketuren. Karlsen har bakgrunn som oberstløytnant i Hærens samband.

Ingen av dem vil snakke med TV 2 Nettavisen. Selskapets informasjonssjef, Ragnar Skjærstad bekrefter tilslutt turen.

-Det er ikke selskapet som inviterer på disse turene. Det skjer mer på kameratslig vis. Gode kontakter har kommet på besøk i helgene og fått bo på de hyttene vi har, sier Skjærstad.

-Men det er Thales som leier lakerettighetene og hyttene?

- Ja, men det er ikke offisielle invitasjoner.

- Ukompliert
Oberst Trond Lundberg bekrefter at han var en av deltagerne. Han sier det var ansatte i Thales som inviterte ham som privatperson på fisketur, og mener dette ikke kan ses på som smøring.

- Vi hadde en privattur på et par dager, fra fredag til søndag, sier Lundberg.

- Frykter du at dette kan oppfattes som smøring?

- Jeg kan ikke se det sånn. Vi er venner. Det var derfor vi dro. Det er helt ukomplisert, hevder han.

Skjærpe tok med seg sine to tvillingsønner på åtte år på gratis laksefiske. Gjennom Hærens pressekontakt oberstløytnant Sigurd Heier understreker han at han betalte bilturen og fiskekortet på 250 kroner selv.

- Karlsen sørget for overnatting og Thales disponerte lakserettighetene i valdet, bekrefter Heier.

Hemmelighold
Heier bekrefter at en tredje person fra Hærens ledelse takket ja til invitasjonen om å fiske laks en helg i Orkla. Men han vil ikke opplyse hvilken person dette er.

- Det vil ikke være riktig, mener Heier.

Også Lundberg og Skjærtad holder dette hemmelig.

Felt-aktig
Skjærstad anslår først at tre sjefer fra Hæren deltok på fisketuren, men trekker senere dette tilbake.

-Vi kan av prinsipielle grunner ikke si hvor mange som var med, sier Skjærstad.

Han vil heller ikke si hvor mye Thales betaler for lakserettighetene, men understreker at campinghyttene ikke er luksuriøse.

- De er mer felt-aktige, sier Skjærstad.

TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med kjentfolk i området, som bekrefter at Liens Laksecamp ikke er det mest lukseriøse i området. Men samtidig fremholdes det at området er en av de bedre fiskestedene i elva.

Fikk laks
Oberst Trond Lundberg bekrefter da også at turen ga resultat for hans del.

- Jeg fikk en liten laks på nesten to kilo, sier Lundberg.

De ansatte i Thales var mer heldig med fangsten i Lien vald, går det fram av Orklaguiden. Svein Magne Karlsen fikk en laks på 1,5 kilo og en sjøøret på 0,6 kilo, mens Tom Tuhus fikk en laks på 5,6 kilo. Med flue, dersom det skulle interessere noen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag