*Nettavisen* Nyheter.

Fortsetter Israel-boikott

Foto: Gøril Huse (TV 2 Nettavisen)

SVs sentralstyremøte vil fortsette med sin boikott-kampanje mot Israel. Men Kristin Halvorsen overlater roret til partisekretæren.

09.01.06 18:50

- SVs sentralstyremøte har i dag bestemt at partiets solidaritetskampanje skal gjennomføres som tidligere vedtatt. Og det er partisekretær Edle Daasvand Skjæveland som skal fronte kampanjen, sa SV-leder Kristin Halvorsen til et ventende presskorps mandag.

La seg flat
Det har stormet rundt SV, Norges finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen siden hun i forrige uke oppfordret norske forbrukere til å boikotte israelske varer i et oppslag i Dagbladet. Samtidig lå Israels statsminister Ariel Sharon på sykehus, hardt rammet av hjerneslag

Utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte rydde opp i det som var en diplomatisk krise med en sammenblanding av norsk partipolitikk og en statsråd. Og fredag la Halvorsen seg flat.

- Jeg har beklaget det overfor statsministeren, utenriksministeren og resten av regjeringskollegiet. Jeg vil også si det offentlig for å gjøre mitt til å bidra til klarhet, sa Kristin Halvorsen til TV 2 Nettavisen .

Boikotten er stikk i strid med den rødgrønne regjeringens politikk.

Lov med egne saker
Halvorsen innrømmet fredag at hun hadde skapt usikkerhet rundt norsk politikk. Og at hun som minister og sentralt medlem av regjeringen ikke burde ha argumentert for en Israel-politikk det ikke var flertall for. Men mandag var Halvorsen klar på at hvert regjeringsparti bør få sin egen mening.

- Vi er tre partier i en regjering. Det må være lov for hvert enkelt parti å fronte viktige saker på egen hånd, sa Halvorsen.

SV-Kristin hadde ikke noen kommentar til om sentralstyret nå har hatt en ryddesjau i forhold til hennes og partiets opptreden i regjeringen.

- Det eneste som er ryddet i, er hvilke roller en skal ha når man samtidig sitter i regjering, sier partilederen.

Vil påvirke regjeringen
Partisekretær Edle Daasvand Skjæveland er klart for oppgaven hun er tildelt av sentralstyret. Og hun har som mål å endre holdningen til Isreal også innad i regjeringen.

- Dette er en av hovedgrunnene til at jeg tok jobben som partisekretær- at vi kan jobbe for endring av holdningen i samfunnet samtidig som vi har en politikk i det parlamentariske systemet på Stortinget, sier hun.

- Partiet SV vil fortsatt jobbe for å endre holdninger i den norske befolkning og forhåpentligvis i regjeringen, slik at palestinerne får medbestemmelse og at Israel stanser okkupasjonen av landet, sier partisekretæren

Kristin Halvorsen ville ikke svare på om hun synes det var riktig å fortsette med sin kampanje mot Israel.

Det var derimot et enstemmig sentralstyre som gikk inn for at kampanjen settes i gang som planlagt.

Ikke svekket
SV-lederen synes heller ikke at partiet er svekket med de tumultene som har vært de siste dagene.

- Nei, SV er ikke svekket. Jeg tror at alle forstår det som skjer. Regjeringen må opptre samlet slik vi er blitt enige i Soria Moria-erklæringen. Men det er fullt mulig for et parti som SV å ha sitt eget standpunkt, sier hun.

Kristin Halvorsen sier hun har hatt veldig sterk støtte fra sentralstyret i denne saken. Hun sier også at hun tror Senterpartiets leder Åslaug Haga og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan havne i lignende situasjoner som henne selv i visse sprengstoff-saker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag