RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Flerkoneri er et problem, mener Frps innvandringspolitiske talsmann, Mayzar Keshvari. Men UDI vil ikke si at det er et problem.
Flerkoneri er et problem, mener Frps innvandringspolitiske talsmann, Mayzar Keshvari. Men UDI vil ikke si at det er et problem. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Forvirring om flerkoneri

Sist oppdatert:
Frp sier flerkoneri er et problem, men UDI har ikke oversikt over hvor utbredt det er.

Onsdag ble regjeringspartiene enige med KrF og Venstre om en ny asylavtale, som betyr at 60 utsendte asylbarn etter juli i fjor, får vurdert saken sin på nytt.

Men avtalen innebærer også flere innstramminger i asylpolitikken, påpeker regjeringspartiene.

Blant annet skal utlendingsloven endres slik at det stilles krav om større tilknytning til Norge i familiegjenforeningssaker for å forhindre gjentatt familieinnvandring basert på flerkoneri. Det skal også igangsettes et arbeid for å se på andre tiltak for å begrense praktiseringen av flerkoneri.

Se alle innstrammingene lenger ned.

Les også: Vil hente 11 barn og én av sine koner til Norge

UDI kjenner ikke omfanget
Flerkoneri, der Fremskrittspartiet har fått gjennomslag for å stramme inn, er allerede forbudt i Norge.

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil heller ikke karakterisere flerkoneri som et problem.

Fakta: Her er innstrammingene:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Utlendingsloven endres slik at det stilles krav om større tilknytning til Norge i familiegjenforeningssaker for å forhindre gjentatt familieinnvandring basert på flerkoneri.

* Det igangsettes et arbeid for å se på andre tiltak for å begrense praktiseringen av flerkoneri i Norge. Det skal forhandles videre om et høringsutkast for nytt regelverk.

* Frist for fremsettelse av familiegjenforening for flyktninger reduseres fra ett år til seks måneder etter at oppholdstillatelsen er gitt.

* Oppholdstillatelse skal kunne tilbakekalles dersom flyktninger reiser tilbake på ferie til hjemlandet de har fått beskyttelse fra.

* Utlendingsmyndighetene skal foreta en ny vurdering av flyktningers beskyttelsesbehov før de får permanent opphold i Norge.

- UDI har ikke tall på omfanget av dette, så jeg kan per i dag ikke si noe om antall, sier områdeleder Anne Kari Kollstrøm i Oppholdsavdeligen i UDI til Nettavisen.

- Er flerkoneri et problem i Norge i dag?

- Jeg kan dermed ikke si noe om omfanget på dette. Det ville være spekulasjoner, sier Kollstrøm.

Hun påpeker at UDI bare anerkjenner ekteskap som er inngått i tråd med norsk lov, både i forhold til polygami og ekteskap med mindreårige.

- Selv om noen land godkjenner flere ektefeller, er det kun den første ektefellen som godkjennes som lovlig gift av norske myndigheter. Man vil bare få familiegjenforening med den første konen, dersom man er gift med flere, sier Kollstrøm.

Sandberg bommet om flerkoneri
Det er langt fra første gang Frp setter flerkoneri på dagsorden.

I sin selvbiografi, «Mot min vilje», tok også Frp-nestleder Per Sandberg et oppgjør med nettopp flerkoneri.

Frp-nestleder Per Sandberg tok et oppgjør med flerkoneri i sin selvbiografi, men bommet på detaljene.

Sandberg viste der til en somalier bosatt i Svelgen kommune i Sogn og Fjordane, som søkte om familiegjenforening med flere koner og 22 barn, noe som skal ha sprengt kapasiteten ved skolen på stedet.

Men dette viste seg imidlertid å være feil. Mannen har mange barn, men søkte om familiegjenforening med bare elleve barn og én kone.

Nettavisen omtalte somalieren og de 11 barna i 2012.

Les også: Vil hente 11 barn og én av sine koner til Norge

- Alle konene bor i Norge
Forsker Anja Bredal ved Institutt for samfunnsforskning, opplyser at det heller ikke finnes noen forskning som kan si noe om hvor stort problem  flerkoneri er.

- Hvor vanlig er flerkoneri i Norge?

- Det er ikke forsket på omfanget av flerkoneri i Norge, men vi vet at det finnes de som er gift her og er gift i utlandet, sier Bredal til Nettavisen.

Ifølge Bredal må vi skille mellom sivilrettslige og religiøst inngåtte ekteskap.

- I noen tilfeller så kan en mann inngå et sivilrettslig ekteskap og ett eller flere religiøse inngåtte ekteskap. Det skjer nok i Norge også, at alle konene bor i Norge, sier hun.

(Artikkelen fortseter under bildet)

ASYLAVTALE: Statsminister Erna Solberg (H), justisminister Anders Anundsen (Frp), partileder i Frp ,Siv Jensen, partileder i Venstre Trine Skei Grande og partileder i KrF Knut Arild Hareide la fram den nye asylavtalen onsdag kveld.


Kollstrøm hos UDI sier de må se høringsutkastet fra regjeringen, før de kan si noe mer om forslaget i en høringsuttalelse til departementet på vanlig måte.

- Hva med de som lurer regelverket?

- I identitetskontroll kan vi avsløre at folk oppgir feil identitet ved søknad. Det gjelder også hvem man er gift med, og da vil det føre til at de ikke får oppholdstillatelse, sier hun.

Les også: FpU vil tillate flerkoneri

Frp: - Fornøyd med alle punkter
Frp-leder Siv Jensen sier hun er godt fornøyd med asylavtalen.

-  Avtalen regjeringen har fått med Venstre og KrF, er utvilsomt en seier for FrP og vil gi en enda strengere asylpolitikk, skriver Jensen på Facebook.

Frp-kollega Mazyar Keshvari, Frps innvandringspolitiske talsmann, er enig med sin partileder.

Mazyar Keshvari, Frps innvandringspolitiske talsmann.

- Vi er fornøyd med alle punktene, vi synes det har blitt en veldig bra avtale for vår del. Kravene fra KrF og Venstre var ikke noe annet enn rett og rimelig. Når justisministeren beklaget i nasjonalforsamlingen, er det naturlig at han også rydder opp i det, sier Keshvari til Nettavisen.

- UDI har tydeligvis ikke skjønt det
- Men er flerkoneri et så stort problem?

- Vi vet at det har vært utfordringer opp mot noen land, der en person har kommet til Norge og får hentet kona og barna sine. Så viser det seg at vedkommende har barn med flere koner, og da har vedkommende rett til å hente barna sine. Men når barna kommer hit så har de rett til å hente moren sin, så det er for å stoppe den problematikken, sier han.

- UDI vil ikke karakterisere flerkoneri som et problem?

- UDI har tydeligvis ikke skjønt hva vi er ute etter. Det er en utfordring. Så fort første kone er i boks så tar man ut separasjon og henter en ny kone. Det er litt underlig om UDI ikke vet om det, sier Keshvari, og påpeker:

- Vi har heller ikke sagt at dette er det største problemet i Norge, men det er en prinsipiell avklaring, og viktig å stoppe en uakseptabel praksis som også kan få alvorlige konsekvenser for dem det gjelder, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere