*Nettavisen* Nyheter.

Foss erklærer rentekrig

Finansminister Per-Kristian Foss (H) holder fast på advarselen om at en rødgrønn regjering vil føre til økt rente.

Mens SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal sier at dagens økning av styringsrenten på 0,25 prosentpoeng ikke er Høyres feil, holder finansministeren fast på sine klare advarsler mot de rødgrønne.

- SV har aldri ført en ansvarlig finanspolitikk. Jeg har mine ord i behold når sier at SV og Aps politikk vil føre til en press på økonomien som vil bidra til en særnorsk renteøkning, sier Foss til TV 2 Nettavisen.

- Men Djupedal sier at internasjonale forhold styrer rentenivået og at dagens renteøkning ikke er Høyres feil?

- Bare i løpet av noen dager har SV gitt løfter for milliarder av kroner. Når Norges Bank sier at vi med en normal kostnadsutvikling ikke vil oppleve en særnorsk renteutvikling, er det en forutsetning som Djupedal aldri kan holde, sier Foss.

- Vil dagens renteøkning gjøre det vanskeligere for Høyre ved høstens stortingsvalg?

- Nei, det tror jeg ikke. Et rentenivå på to prosent er historisk sett meget lavt. Dette er ikke en start på en rask renteøkning eller en serie av renteøkninger. Vi kan fortsatt vente å ha et rentenivå som er på linje med våre konkurrenter.

- Er du fornøyd med dagens renteøkning?

- Jeg tar det til etterretning og registrerer at Norges Bank slår fast at situasjonen i norsk økonomi er god. I motsetning til Sverige er den økonomiske veksten i Norge høy, og sysselsettingen øker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.