Foss frykter rentehopp

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Finansministeren slutter seg til den oppsiktsvekkende analysen om at renten vil gå opp hvis Jens Stoltenberg blir statsminister.

- Jeg er enig med dem i at etter at de sosialistiske partiene har vedtatt sine programmer, så representerer det så store utgifter at det vil øke presset på renten. Det vil igjen kunne styrke kronekursen og svekke konkurranseevnen, sier Per-Kristian Foss (H) til TV 2 Nettavisen.

Tar fra generasjoner
Han sier Ap og SV tar penger fra både denne generasjonen og neste generasjon med begge hender.

- De går ut over handlingsregelen og tar mer oljepenger enn den sittende regjering, og øker skattene, sier Foss.

- Det var Stoltenberg som foreslo handlingsregelen, og han har garantert en ansvarlig økonomisk politikk. Hvorfor tror du ikke på ham?

- Til det kjenner jeg Ap godt nok ti å vite at hva som er en ansvarlig politkk, det bestemmer de til enhver tid selv. Dessuten må SV få noen av sine løfter innfridd hvis koalisjonen skal holde.

- Hvem mener du er verst av SV og Sp?

- Det er summen av de to. SV har et kjempedyrt program, og Sp har en lang tradisjon som hastehandlerparti, sier Høyres fianansminister.

Gir ingen garanti selv
Han vokter seg vel for å garantere at renten ikke går opp hvis de borgerlige partiene beholder makten.

- Ingen kan garantere at renten ikke beveger seg, men med en rødgrønn regjering blir det økte utgifter og større press på renten.

- Hvorfor mener du Stoltenberg ikke vil lykkes i den økonomiske politikken?

- Fordi han gjør noe historisk nytt, nemlig å gjøre seg avhengig av SV. Det har Ap aldri tidligere gjort. Partiet har gått til sentrum i budsjettforhandlingene. Det er ingen tradisjon i Ap for å gå til SV.

Resultatene teller
Foss tror ikke den økonomiske analysen blir et avgjørende dokument for de borgerlige partiene i valgkampen.

- Folk ser at regjeringen ved moderasjon i pengebruken, kombinert med skattelette har gitt resultater. Det er noe alle føler på kroppen. Resultatene er det viktigste, sier Foss.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jensen utfordrer Stoltenberg
Frps nestformann Siv Jensen mener det nå er på tide at Jens Stoltenberg gir et klart svar på hva en flertallsregjering med Ap, SV og Sp egentlig innebærer.

- Stoltenberg må avklare om han er enige i alle forslagene fra SV og Sp, og angi hvordan han skal finansiere dem. Jeg krever et klart og tydelig svar. Når han sier at landet trenger en flertallsregjering, vil jeg vite hva det betyr. Jeg tror det er viktig for folk å få vite det, sier Jensen til TV 2 Nettavisen.

Frykter renteøkning
Hun går ikke god for Nordeas analyse om hvordan den økonomiske politikken vil bli med en rødgrønn regjering, men mener det er grunn til å frykte en renteøkning.

- Det kan det fort bli, men det kommer an på det politiske grunnlaget for regjeringen. Foreløpig vet vi ingenting om det. Men hvis han åpner for å forhandle med SV, kan det bli dyrt. Hvem skal betale regningen? Det er det all grunn til å spørre om, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.