RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX

Fra «bekjente» til festvenner

Sist oppdatert:
I går benektet departementet at Manuela hadde hatt privat omgang med Ida Hjort Kraby. I dag kom innrømmelsen.

Utnevnelsen av nytt barneombud har blitt så betent at Stortinget nå har bedt om en redegjørelse fra statsråden.

- Det er riktig å sende brev til statsråden slik saken har utviklet seg. Det er blitt reist spørsmål om både habilitet og utnevnelsesprosessen. Jeg regner med at statsråden kan gi gode svar, sier Øystein Djupedal, som sitter i kontroll og konstitusjonskomiteen for SV, til Nettavisen.

Stridens kjerne er hvor godt Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) kjenner Ida Hjort Kraby - og hvorvidt de pleier omgang privat.

Legger på røret
Mandag uttalte Manuelas pressekontakt, senior kommunikasjonsrådgiver Torstein Rudi, at statsråden ikke hadde pleiet privat omgang med det nyutnevnte barneombudet Ida Hjort Kraby.

- Statsråden og Ida Hjort Kraby har ingen personlig eller privat omgang, derfor var det heller ikke naturlig at deres bekjentskap ble diskutert under ansettelsesprosessen, sa Rudi til Aftenposten.

Tirsdag er tonen en helt annen. Manuela Ramin-Osmundsen innrømmer overfor VG at hun og Hjort Kraby har vært på private fester sammen.

Når Nettavisen ringer Torstein Rudi, har han ikke tid til å prate.

- Jeg kommer tilbake til deg. Du får ringe vakttelefonen.

- Men jeg lurer bare på om du er feilsitert når du mandag hevdet at Ramin-Osmundsen ikke har pleiet privat omgang?

- Jeg sitter i et møte. (Klikk).

Nettavisen har siden tirsdag morgen forsøkt å komme i kontakt med barne- og likestillingsministeren. Så langt uten å lykkes.

To fester
Til VG tirsdag forteller Manuela Ramin-Osmundsen at hun og Ida Hjort Kraby har vært på to private fester hos hverandre.

«Da jeg ble utnevnt som direktør i UDI inviterte min mann Terje Osmundsen en rekke personer som jeg har hatt kontakt med i ulike sammenhenger (nabo, tidligere kollegaer, andre bekjente) til en overraskelsesmottakelse hjemme hos oss. Ca. 60 kom innom i løpet av kvelden, Ida Kraby var en av disse», sier hun til avisa.

Barne- og likestillingsministeren har også vært på fest hjemme hos Hjort Kraby.

«For ca. seks år siden, inviterte Ida Kraby til et stort selskap. Da ble Terje og jeg invitert som par», sier Ramin-Osmundsen til VG.

Ramin-Osmundsen karakteriserer forholdet til barneombudet hun nylig utnevnte slik: «Vi er bekjente, men ikke omgangsvenner.»

Brysom
Det forrige barneombudet, Reidar Hjermann, måtte gå av etter bare fire år i stillingen. Det spekuleres i hvorvidt utskiftingen skyldes at han var for politisk i sine uttalelser som barneombud.

En samlet kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget ble tirsdag enige om å sende et brev til Ramin-Osmundsen og be om en redegjørelse rundt alle forhold knyttet til utnevnelsen av nytt barneombud. Carl I. Hagen (Frp) sier til TV 2 Nyhetene at han særlig ønsker svar på om det sittende barneombudet ble fjernet fordi han var politisk brysom.

Hemmelig nettverk
Statsråd Manuel Ramin-Osmundsen og Ida Hjort Kraby er begge med i et uformelt kvinnelig juristnettverk, som ifølge Osmundsen teller 30 damer.

Ifølge statsråden møtes damene «uregelmessig» – men ut over det vil hun ikke si noe om nettverket eller hvem som er med.

Ragnhild Bø Raugland er med i kvinnenettverket «Justitias døtre» – et formelt nettverk for mer enn 600 kvinnelige jurister. Hun bekrefter overfor Nettavisen at verken Kraby eller Ramin-Osmundsen har lagt inn profiler hos dem.

Hun reagerer på hemmeligholdet rundt det kvinnenettverket de to damene er med i:

- Det skaper unødvendige spekulasjoner å hemmeligholde denne type nettverk. Når man i er i en offentlig posisjon, må man tåle offentlighet, sier Raugland til Nettavisen.

- Legg kortene på bordet
Hun synes det er underlig at de velger taushet:

- Juristmiljøet er så lite at vi har nære relasjoner. De må legge kortene på bordet og fortelle hvordan de kjenner hverandre, sier hun.

Hele tanken med å delta i et nettverk er jo at hvis man er i et nettverk, vil man oppnå publisitet, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere