RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fransk åpning

Sist oppdatert:
Nicolas Sarkozy som president gir et visst håp om et mindre innadvendt Frankrike.

(NA24-KOMMENTAR): Det mest imponerende med valgkampen til kommende president Nicolas Sarkozy er at han har klart å fremstille seg som en fornyer og opprører, selv om han definitivt er en politisk innsider, med lang fartstid fra president Jaques Chiracs parti.

At dette knepet viste seg å gi gevinst, sier noe om hvor frustrerte franske velgere er over dagens politiske situasjon.

I tillegg fikk Sarkozy hjelp av motstanderen Ségolène Royal. Da hun tidligere i valgkampen offentliggjorde sitt detaljerte program, gjorde hun det tydelig at hennes moderne stil var glasur på en gammelsosialistisk økonomisk politikk, som jeg tidligere har skrevet om.

Hun ville ha innskjerpet håndhevelse av maksimaluken på 35 timer, nye skatter, offentlige tiltak for å hindre at bedrifter flytter fra Frankrike, et stort antall offentlig subsidierte arbeidsplasser, sterkere oppsigelsesvern og priskontroll i finansbransjen, bare for å nevne noe.

Globaliseringsmotstand
Frankrike har de siste tiårene mer enn noe annet rikt land representert en innadvendt motvilje mot globalisering og frihandel. Man ser bare problemer der andre land ser muligheter. Samtidig har landets politikere, fra begge fløyer, vist en naiv tro på at Frankrike kan mure seg inne og vedta fremgang og velstand.

Resultatet av den overdrevne reguleringsiveren er svak vekst, høy arbeidsløshet og økende statsgjeld.

Men nå er det tegn til at også venstresiden i Frankrike er klar for nytenkning.

- Aldri har venstresiden vært så svak, fordi den fortsatt ikke har fornyet seg. I en verden som endrer seg, ønsker ikke folk de løsningene som så langt har vært tilbudt av venstresiden når det gjelder globalisering, sier den moderate sosialistpolitikeren Dominique Strauss-Kahn til International Herald Tribune etter at valgnederlaget var et faktum.

Men det er ikke bare i sosialistpartiet man har sett med fryktsomhet på markedsøkonomi og frihandel. Avgående president Jaques Chirac likestilte det han kalte «ultraliberalisme» med kommunisme, og var en varm forkjemper for proteksjonisme og statlig innblanding i fransk næringsliv.

Utfordringer kommer
Det er langt fra sikkert at Sarkozy klarer å gjøre så store endringer som han har forespeilet.

En viktig faktor blir parlamentsvalget i sommer. Dessuten vil han måtte vise mot i konfrontasjon med hærverket, streikene og demonstrasjonene som er et fast innslag i det franske gatebildet hver gang politikere forsøker seg på reformer, spesielt når det gjelder reguleringer av arbeidslivet og situasjonen for offentlig ansatte.

Det gjenstår å se om Sarkozy blir en suksess, men Royal ville bare ha større doser av alt som er galt med Frankrike. Det ville i alle fall vært en ulykke.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Lav skatt for kortvokste?
Uff, nå blir det færre fattige
Bankerott banktillit
Bokbransjens falske klagesang
Uff, nå går det bedre i Latvia
Norges verste renteanalytiker
Bør vi boikotte billigland?
Merkelig debatt om 1881
Sportsidiotene kan betale selv
Når kommer børsuværet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere