*Nettavisen* Nyheter.

Fransk oppskrift på stagnasjon

Foto: AP/Scanpix

Presidentkandidat Ségolène Royal vil ha mer av alt som feiler Frankrike.

(NA24-KOMMENTAR): I helgen annonserte Sosialistpartiets Ségolène Royal et hundrepunkts program som hun ønsker å gjennomføre dersom hun i vår blir valgt til Frankrikes første kvinnelige president.

Foreløpig ser ikke programmet ut til å ha krympet avstanden frem til den borgerlige kandidaten Nicolas Sarkozy, som lenge har ledet på meningsmålingene.

Og godt er det, for Royals venstre-medisin er helt feil for Frankrike.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke fulgt med
Dette er et land som i lang tid, og med skiftende regjeringer, har forsøkt å beskytte og regulere seg ut av alle økonomiske problemer.

Mens det har vært en generell markedsøkonomisk utvikling i Europa, og i verden, har Frankrike stått stille. Der landet for ti år siden var blant Europas friere økonomier, ligger det nå under snittet, ifølge Index of Economic Freedom.

Fjorårets Nobelprisvinner i økonomi, Edmund Phelps, har kritisert kulturen i næringslivet, og påpeker at bare 42 prosent av arbeidstagerne i Frankrike oppgir at de ønsker seg en jobb med mulighet for å oppnå fremgang («achievement»), mot 73 prosent i USA og Canada.

Phelps kan ikke dy seg for å påpeke at man i Frankrike «skriver hele bøker om å kjede seg».

Han viser etter alt å dømme til Frankrikes mest kjente bidrag til næringslivslitteraturen de siste årene: Corinne Maiers bok «God dag latskap - om kunsten og nødvendigheten av å gjøre minst mulig på jobben», hvor hun beskriver meningsløse dager i energiselskapet Electricité de France.

Det lite overraskende resultatet er årevis med dårlig vekst og høy arbeidsledighet i Frankrike.

Feil medisin
Likevel vil Royal ha enda mer proteksjonisme og reguleringer.

Hun vil ha innskjerping av at arbeidsuken skal være maksimalt 35 timer, hardere beskatning av utbytte, høyere minstelønn, skatt på valutatransaksjoner, økonomiske tiltak mot bedrifter som flagger ut lønnsomme jobber, høy arbeidsledighetstrygd, opprettelse av et eget byrå for å forhindre utflagging, en halv million offentlige ungdomsarbeidsplasser, nye offentlige næringsfond, statlig priskontroll i finanssektoren og sterkere oppsigelsesvern, bare for å nevne noen punkter i programmet hennes.

Frankrike trenger ikke mer regulering og beskyttelse. Den økonomiske politikken burde stimulere gründerånd, entusiasme og innsatsvilje. Det er å håpe at Frankrike får en kvinnelig president. Men det er også å håpe at det ikke blir Ségolène Royal.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Lønnsom piratkopiering?
Skrøner på seg elendighet
Hvem bader naken?
Stygg tomat, styggere politikk
Giskes kunstgrep
Stadig flere lever på staten
Er din pensjon truet?
Stritt for rentestrutsene
Norge, det nye Vietnam
Kjøper feil aksjer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.