Frelsesarmeen: Skjev debatt om romfolk

Tigging, romkvinner

Tigging, romkvinner Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Har forståelse for at mange reiser utenlands for å skaffe seg inntekter.

04.05.13 08:50

OSLO (NTB): Utgangspunktet for debatten om romfolk bør snus på hodet, mener Knut Haugsvær i Frelsesarmeens rusomsorg. Han har lite til overs for kravet om å forby tigging.

– Dette handler om fattige mennesker som befinner seg i en veldig vanskelig situasjon. Men i Norge er perspektivet et annet. Vi tar utgangspunkt i at det er problematisk og provoserende å se tiggere på gaten. Det synes jeg er trist, sier Haugsvær til NTB.

Han leder Frelsesarmeens rusomsorg og har god kjennskap til romfolks situasjon. Han har besøkt flere av tiggerne hjemme i Romania og snakker ofte med dem som oppsøker Fyrlyset på Grønland i Oslo.

- Vi åpner dørene for utlendinger uten sosiale rettigheter i Norge tre ettermiddager i uken. Stort sett er det romfolk som kommer, og rundt 300 er innom hver gang, sier han.

- Tjener lite
Ifølge Frelsesarmeen bør de ulike forslagene om tiggeforbud legges til side. I stedet bør politikerne sørge for å tilby tilreisende tiggere dusj, do og et enkelt overnattingstilbud når kulda blir for streng.

- Samtidig bør det opprettes et eget kontaktsenter som møter romfolk og opplyser dem om rettigheter, lover og regler i Norge, sier han.

Haugsvær erkjenner at tigging ikke er noen løsning på romfolks problemer i Sentral-Europa, men har forståelse for at mange reiser utenlands for å skaffe seg inntekter.

- Løsningen ligger i tiltak i tiggernes hjemland, men før situasjonen blir vesentlig bedre, kan vi ikke regne med at tiggerne slutter å reise til rikere land, sier han.

Ifølge Haugsvær tjener utenlandske tiggere mellom 100 og 150 kroner i gjennomsnitt hver dag.

- Det er ikke mye, men nok til at de kommer. Selv om pengene også skal gå til mat og til å betale reisen som i mange tilfeller er kjøpt på kreditt, er det inntektsbærende. Det sier sitt om situasjonen i Romania. Jeg har selv sett hvor vanskelig den er, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frels

- Ingen magnet
Frelsesarmé-majoren merker seg argumentasjonen fra dem som mener organisasjonens hans er naivistisk og dumsnill, men avviser at forslagene hans vil gjøre Norge til en enda mer attraktiv destinasjon for tiggere fra Romania og Bulgaria.

- Jeg tror ikke vi blir en magnet på tiggere selv om vi legger forholdene noe bedre til rette for dem som kommer hit. Men det er en balansegang, erkjenner Haugsvær, som ikke vil anbefale norske myndigheter å gå så langt som å tilby tiggerne mer permanente botilbud.

I likhet med Fremskrittspartiet ønsker Høyre å innføre et tiggeforbud, men partileder Erna Solberg var senest denne uken åpen om sin egen tvil når det gjelder tiltakets vellykkethet.

- Tiggingen kan jo anta andre former, som for eksempel rosesalg, som mange også kan oppleve som pågående og plagsomt, sa Solberg.

De andre partiene på borgerlig side, KrF og Venstre, går begge imot forslaget om et tiggeforbud. For den rødgrønne regjeringen er det heller ikke aktuelt å innføre en slik regulering, som faktisk fantes i norsk lovgiving fra 1907 til Stortinget enstemmig avskaffet løsgjengerloven i 2005. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.