RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fremskynder bankpakken

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Legger fram ny krisepakke allerede søndag. - Rart å endre dato nå, mener Høyre.

I en pressemelding torsdag kveld varsler Finansdepartementet at de vil legge frem tiltakspakken for banknæringen allerede søndag klokken 16, og ikke mandag 9. februar som regjeringen opprinnelig varslet.

- Det er mest hensiktsmessig at den blir lagt frem bør børsen åpner mandag. Når vi så at vi har anledning til det, så velger vi å gjøre det, sier kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet til Nettavisen.

nyhetsvarsel fra Nettavisen til din mobil ved å sende NYHET START til 1930.

På pressekonferansen søndag deltar statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp).

- Ikke naturlig med Stortinget først
Tiltakspakken vedtas i statsråd klokken 11 mandag før den legges frem for Stortinget.

- Hvorfor blir den ikke først lagt frem i Stortinget?

- Den forrige tiltakspakken som ble presentert for 14 dager siden var av en art som fremsto som et tillegg til statsbudsjettet. Det var da naturlig at den ble presentert for Stortinget først. Det er ikke tilfelle med denne pakken, sier Malkenes.

- Det har ikke vært et krav at den skal legges frem i Stortinget først, sier han.

- Rart å endre dato nå
Det får finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre til å stusse.

- Jeg håper at den virkelige grunnen til denne fremskyndingen er frykten for innsideinformasjon og ikke nok et ledd i regjeringens valgkampstrategi, sier Jan Tore Sanner til Nettavisen.

Han synes det er rart å endre dato nå.

- Men det at de plutselig et par dager i forveien finner ut at de skal flytte fremleggelsen frem til søndag vitner om enten dårlig planlegging eller at det er nok et eksempel på at mediestrategi er denne regjeringens viktigste rettesnor, sier Sanner.

- Lav respekt for Stortinget
Krisepakken for banknæringen er i utgangspunktet naturlig å presentere i Stortinget, mener han.

- Denne saken er så stor og så viktig at den burde vært lagt frem i Stortinget, men jeg har forståelse for frykten for innsideinformasjon, sier Sanner.

Han mener regjeringen fortsetter å vise lav respekt for Stortinget i sin behandling av finanskrisen.

- Jeg begynner å bli ganske lei av at regjeringen tenker mediestrategi fremfor respekt for Stortinget når de legger frem sine ulike tiltakspakker, sier Sanner.

Vil ikke vente til mandag
Men statssekretær Roger Sandum (SV) i Finansdepartementet avvsier at regjeringen går på kanten av lovverket.

- Det vi forholder oss til er at hensynet til børsen og børssensitiv informasjon må gå foran. Det er naturlig å presentere denne informasjonen på et tidspunkt når børsen er stengt, sier Sandum.

- Hvorfor kan man da ikke vente med presentere tiltakene etter børsslutt mandag for å unngå spekuleringen?

- Hvorfor skulle vi gjøre det? Av praktiske årsaker har vi funnet det hensiktsmessig å presentere hovedtrekkene i finansieringspakken på søndag, sier han.

- Kompliserte instrumenter
- Hva slags hensyn er det snakk om?

- Det er av hensyn til at dette er kompliserte instrumenter og vanskelige spørsmål som vi må ha anledning til å gjennomgå nøye. Det ville vært praktisk vanskelig å gjennomføre før børsstart mandag, sier Sandum.

Sandum sier det ikke er noen grunn til å utsette presentasjonen av hovedtrekkene til mandag.

- Det er ingen grunn til å vente. Regjeringen har tiltakene klare, sier han.

- Burde kommet for flere måneder siden
At bankpakken nå legges frem søndag istedenfor mandag hjelper ikke på den totale tregheten regjeringen har vist, mener Sanner. Regjeringene i både Danmark og Sverige har allerede lagt frem sine tiltakspakker for banknæringen.

- Regjeringen har vært treg, manglet handlekraft og har også vist dårlig lederskap. Allerede i desember sa statsminister Jens Stoltenberg at han var redd bedrifter skulle gå konkurs som følge av at det var problemer med å få lån. Det viser med all tydelighet at pakken burde vært lagt frem for flere måneder siden, sier Sanner.

Sanner har samtidig høye forventninger til den nye pakken.

- Det bør være en pakke som sørger for at det blir gitt lån til gode bedrifter med lønnsomme prosjekter som kan bidra til å skape arbeidsplasser, sier Sanner.

Statssekretær Roger Sandum i Finansdepartementet er uenig.

- Her har regjeringen av opposisjonen i alle sammenhenger blitt kritisert urettmessig for å komme for sent. At opposisjonen nå mener at vi skal vente, er uforståelig. Tiltakene er klare og vil bli presentert på mandag som tillyst. Hovedtrekkene kommer derimot på søndag, sier Sandum.

Store forventninger
Det er store forventninger til krisepakken for banknæringen.

Finansminister Kristin Halvorsen har tidligere hintet om at banker som mottar krisehjelp fra regjeringen fra nå av vil kunne måtte belage seg på at det blir stilt krav til lønnsmoderasjon.

Les saken: Mer lønn? Nei, takk!

- Det gir en bedre og mer positiv prosess for tiltakene vi skal fremme for Stortinget og for bankenes omdømme blant folk, sa finansminister Kristin Halvorsen til Nettavisen i forrige uke i forbindelse med at flere banksjefer valgte å avstå fra økt lønn og bonusordninger.

Kristin Halvorsen ble lynforbannet da flere banksjefer sendte ut signaler om at de var uenige i at de skulle vise lønnsmoderasjon.

Les saken: I strupen på bankene

- Enkelte ting får blodpumpa til å pumpe litt sterkere enn vanlig. At banksjefene gir inntrykk av at deres lønn, bonuser og avtaler er det viktigste i finanskrisen er en slik ting. Når de kommer med slike utspill setter de hele næringen sin i vanry, sa Halvorsen under en partilederdebatt hos fagforeningen YS Stat i forrige uke.

Norske banker har selv bedt om å få mellom 60 og 80 milliarder kroner i krisehjelp til å bygge opp kjernekapitalen av staten, slik at de kan øke sine utlån med opptil 500 milliarder kroner.

Finansmnister Kristin Halvorsen presenterte den første bankpakken fra regjeringen i høst. Den gang var beløpet på 350 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere