*Nettavisen* Nyheter.

Fremtiden avgjøres nå

Gerd-Liv Vallas skjebne besegles av LO-toppene.

09.03.07 10:27

Les hva som skjer med Valla på mobil (gratis oppsett)

Les også: Mobbingen av Valla

YOUNGSTORGET (NA24): Akkurat nå sitter sekretariatet i LO på Folkets Hus for å avgjøre Gerd-Liv Valla sitt videre liv i LO. Den kampen kan bli langdryg.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi er tjent med en rask avklaring, og må ha fokus på hva LOs medlemmer er tjent med. Jeg tror ikke vi blir ferdige i dag, men håper på en konklusjon i løpet av helgen, sier forbundsleder Geir Bjørkli i Fensels- og friomsorgsforbundet på vei inn til møtet.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV 2 Sumo:Skjebnedag for Gerd-Liv Valla
TV 2 Sumo:Følg Vallas skjebnedag direkte på TV 2 Nyhetskanalen

De psykiatriske sakkyndige Lars Wiesæth og Odd Hellesøy skal ha konkludert med både mobbing og trakassering mot Ingunn Yssen, skriver VG. Kilder i LO opplyser også at organisasjonspsykologene i Right Management konkluderer med at Yssen har vært utsatt for mobbing.

Omfattende rapport
LOs informasjonssjef Jenny Ann Hamarøy forteller at rapporten LO-sekretariatet skal gjennom på dagens møte er veldig omfattende.

- Den er på nærmere 200 sider. De vil komme til å bruke tid på den. Dette må ta sin tid, og jeg regner ikke med at sekretariatet kommer til å si noe før de har en konklusjon, sier Hamarøy til NA24.

Hverken Valla eller Ingunn Yssen, som startet denne striden med sitt utspill i VG i begynnelsen av januar, har lest rapporten før «dommedag».

Vallas personlige rådgiver, Nina Tangnes Grønvold, vil ikke kommentere om Valla er tilstede på Folkets Hus fredag. Men hun sier til NA24 at Valla i alle fall ikke er tilgjengelig for kommentar før et sted mellom tre og fem i ettermiddag.

Du kan få vite hva som skjer med Valla på sms. Send NA24toppsak til 1984.

Freder ikke Valla
For Valla selv må den siste måneden fortone seg absurd. Hun ble av flere kåret til Norges mektigste i 2006. I 2007 taler mye for at hun er ferdig som LO leder, strippet både for makt og ære.

LES OGSÅ: Slik gikk det galt for Valla

NA24 har vært i kontakt med flere av de femten medlemmene som har stemmerett i LO-sekretariatet. De skal fredag ta stilling til den såkalte Yssen-rapporten, etter en granskning som advokat Jan Fougner har ledet.

Men ingen ville torsdag verken frede eller fjerne Valla. De må se rapporten. Den gjengse oppfatningen er at dersom rapporten inneholder knallhard kritikk av Valla, er hun ferdig. Dersom rapporten nærmest renvasker Valla i forbindelse med den betente Yssen-saken, vil hun kunne gå fri i den verste krisen LO har vært i.

- Men det vil nok være noe midt i mellom, sier en av deltakerne på fredagens møte til NA24. Vedkommende tror det blir et langt og vanskelig møte.

Tungt å fortsette?
Men flere heller i retning av at det kan bli tungt for Valla å fortsette som LO leder, nærmest uansett hva som skjer.

- Når det gjelder arbeidsmiljø må de høyeste kravene stilles til lederen av LO, sier en kilde til NA24 som mener at det kan bli veldig tungt for Valla dersom Yssen-rapporten inneholder kritikk av hennes lederstil.

LES MER: Halve LO krever Vallas avgang

En annen forteller at granskningsutvalget skal ta stilling til om Ingunn Yssen ble mobbet av Valla, og om dette var årsaken til at hun i en lengre periode ble sykemeldt.

Umennesklig press
Leder i Norsk transportarbeiderforbund, Per Østvold, ønsker ikke å kommentere noe hverken om hvordan prosessen blir, eller hvilke forventninger han har til rapporten.

- Dette har jeg ikke lyst å si noe om. Det vi vet er at vi skal møtes klokken ni, da kommer granskingsutvalget og legger frem rappporten. Deretter skal vi lese og diskutere. Hvordan møtet vil utvikle seg, er vanskelig å si, sier LO-toppen. Han er blant forbundslederne som kun har tale- og forslagsrett, men ikke stemmerett i sekretariatet.

Flere peker på muligheten for at Valla trekker seg av egen vilje, dersom Fougner-utvalgets funn blir for tunge å svelge. Valla har også, pekes det på, vært i et nærmest umenneskelig mediepress helt siden saken startet i midten av januar. Et mediepress som også har gått ut over LO som er på vei inn i et lønnsoppgjør.

Returnerte til Oslo
Valla selv rømte landet for noen uker siden for å rehabiliteres på Kanariøyene. I fjor brakk LO-lederen ryggen på skitur, og har vært delvis sykemeldt. Hun returnerte til Oslo, for å delta i sekretariatets behandling av saken, onsdag denne uken.

Spørsmålet alle stiller seg er om Valla trekker seg, eller om hun vil kjempe på for å beholde sin posisjon som leder av den mektigste arbeidstakerorganisasjonen i Norge.

Du kan få vite hva som skjer med Valla på sms. Send NA24toppsak til 1984.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.