RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håvard Solem

Frieles hemmelige pengegave

Sist oppdatert:
Herman Friele sponset sin egen valgkamp for å bli ordfører i Bergen med et «betydelig beløp». TV 2 Nettavisen kan avsløre hvor mye penger kaffe-kongen spyttet i.

Bergen Høyre og Herman Friele nektet under valgkampen i 2003 å oppgi hvor mye penger Friele bidro med. I likhet med Oslo Høyre hemmeligholdt partilaget i Bergen sine rike givere.

Det ble oppgitt at Friele ga «et betydelig beløp». I dag kan TV 2 Nettavisen røpe at Friele bidro med 100.000 kroner i bidrag for å sikre seg ordførerkjedet i Bergen. Friele er nummer 267 på Kapitals liste over de rikeste i Norge, med en formue på 310 millioner.

- Pengene kom svært godt med, sier informasjonssekretær Per Hervik Heggebø i Hordaland Høyre.

Bidraget gikk inn i den store valgkampkassen, og ble ikke øremerket til noe spesielt, sier Heggebø.

Valgskred
Kaffe-kongen sørget for valgskred for partiet i 2003, og sikret Høyre ordførervervet i Bergen.

Bergen Høyre fikk også bidra fra en annen av rikingene i Bergen, Per Grieg. Han bidro med 25.000 kroner til Frieles valgkamp.

Etter hardt press, og for å imøtegå mistenkeliggjøring, har Høyre gjort helomvending i forhold til de private giverne. Partiet offentliggjør nå alle gaver over 20.000 kroner, uansett om bidraget er gitt lokalt eller til Høyre sentralt. Her finner du listen over alle som bidro til Høyre i fjor.

Milliardær ga mer til Ap
Den aller rikeste i Bergen, Trond Mohn, ga nesten dobbelt så mye til Arbeiderpartiet som Grieg og Friele ga til sammen til Høyre.

Mohn åpnet lommeboken og bladde opp 224.000 kroner til Bergen Ap. Arbeiderpartiets rike støttespiller har en formue på 4,82 milliarder kroner, og er i følge Kapital den niende rikeste i Norge.

Sosialdemokrat
Milliardæren betalte annonser for Arbeiderpartiet, og signerte med at de var betalt av sosialdemokraten Frank Mohn.

- Vi er veldig, veldig glade for de som står fram og gir sin støtte. Vi er veldig stolt når folk gir oss penger, sier lederen i Hordaland Ap, Per Rune Henriksen.

Mohn donerte senest i går 50 millioner kroner til Universitetet i Bergen, men har så langt ikke lovet Ap noen penger til høstens valgkamp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere