RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fritz Moen-saken henlagt

Sist oppdatert:
De tre høyesterettsdommerne stilles ikke for Riksrett.

Fritz Moen-saken er henlagt av Stortinget. Dermed blir det ingen Riksrettssak.

Riksrettssak
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kom blant annet frem til at de tre aktuelle høyesterettsdommerne ikke gjorde feil som kan være grunnlag for å oversende saken til ansvarskomiteen, som igjen bestemmer hvorvidt det skal reises riksrett, melder VG.

- Fritz Moen-saken ville blitt stående som det mest alvorlige justismordet i norsk rettspleie, sier Øystein Djupedal (SV), som er saksordfører for denne saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen til avisen.

Et flertall i komiteen kom torsdag frem til at det ikke var grunnlag for å gå til Riksrettssak. Det hadde i motsatt tilfelle vært første gang at en dommer ble stil til ansvar på en slik måte.

Frp var det eneste partiet på Stortinget som ønsket å gå videre med saken, men måtte torsdag se at saken ikke vil gå videre. Carl i Hagen (Frp) tok dissens.

Anmeldte dommerne
Komiteen har behandlet Tore Sandbergs anmeldelse av de tre høyesterettsdommerne Magnus Matningsdal, Eilert Stang Lund og Karin Bruzelius, for lovbrudd i forbindelse med kjæremål der Fritz Moen ble frikjent for det ene av de to drapene han sonet 16 år for, men ikke det andre. Moen ble etter sin død i 2005 også frikjent for det andre drapet.

Komiteens innstilling inneholdt vurdering av innholdet i anmeldelsen fra Sandberg og spørsmålet om eventuell riksrettssak mot de tre høyesterettsdommerne.

Inngikk forlik
Fritz Moen ble uskyldig dømt for drap på Sigrid Heggheim og Torunn Finstad. Tre år etter sin død ble han tilkjent norsk rettshistories største oppreisning, men 16 millioner kroner - der 13 millioner kroner var oppreisning eller såkalt erstatning for ikke-økonomisk skade - var langt under kravet på 22 millioner kroner.

I april ble dødsboet etter Moen tilkjent 20 millioner kroner etter forlik med staten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere