RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp: - De svake taper

Sist oppdatert:
De fattige går tunge tider i møte, mener Frp. Resten av opposisjonen er også «skuffet».

Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein mener landets eldre og fattige går tunge tider i møte med regjeringens forslag til statsbudsjett.

- Eldre og fattige går tunge tider i møte med regjeringens forslag til statsbudsjett og jeg er redd flere pensjonister vil havne i fattigdomsfella. Det er et kraftig paradoks når staten vil gå med 344 milliarder i overskudd.

Han sier det er bra at regjeringen satser på å få ungdom ut i arbeid, men at arbeidslivet ikke er noen løsning for minstepensjonister som sliter i hverdagen.

Se Kristin Halvorsens finanstale i opptak på TV 2 Sumo (gratis)

Lite til pensjonister
- Når det kommer til pensjonistene gjøres det ingen grep for å løse deres økonomiske situasjon. Over 200.000 pensjonister vil fortsatt leve i fattigdom.

Tvert om er jeg redd at forslaget om dobling av avgiften på fyringsolje vil ramme pensjonister mer enn andre. Det er nettopp pensjonister som har eldre hus med oljefyr. Samtidig øker ligningsverdien på boliger med 10 %.

Leirstein er heller ikke imponert regjeringens helsesatsing. Han mener sykehusøkonomien ikke styrkes i budsjettforslaget.

- Vanskelig å forstå
- Budsjettforslaget bærer preg av at det er tre partier som har samarbeidet. Derfor er det mange småjusteringer som foretas, men det er ingen klar profil i dette budsjettet. Det er trist at den sterke økonomien ikke kommer alle til gode, eksempelvis gjennom lavere skatter- og avgifter for alle, ikke bare for fagorganiserte og bønder.

- At regjeringen i tillegg da øker flere avgifter er vanskelig å forstå. Det blir ikke bedre miljø av at flybillettene koster litt mer, eller at diesel blir like dyrt som bensin, sier Ulf Leirstein.

KrF
– Budsjettforslaget fra Regjeringen bærer preg av interne kompromisser, og i mindre grad vilje til å peke ut en retning på viktige politikkområder, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen om forslaget til statsbudsjett for 2008.

Det er behov for en klarere budsjettprofil, både når det gjelder klimapolitikk, omsorg, oppvekstvilkår, bekjemping av fattigdom og i familiepolitikken.

- Det er også forstemmende å se at det heller ikke i dette budsjettet var rom for lenge etterlengtede tiltak for småbarnsfamilier med svak økonomi, sier Syversen.

Høyre
Høyre er også skuffet:

- Ingen annen regjering har hatt større økonomisk handlingsrom enn dagens regjering. Den overtok en økonomi i sterk vekst og i god orden. Likevel svikter regjeringen de store oppgavene, sier finanspolitisk talsmann og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner.

Venstre
Venstres leder Lars Sponheim karakteriserer statsbudsjettet som et grått administrasjonsbudsjett med litt miljøprofil.

- Rekordhøye inntekter gir oss alle muligheter til å satse på framtida. Derfor er det urovekkende at man nedprioriterer høyere utdanning og forskning. Heller ikke vår tids største utfordring - klima - prioriteres tilstrekkelig i regjeringens budsjettforslag, sier Sponheim i en kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere