RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Teknologisenteret på Mongstad.
Teknologisenteret på Mongstad. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Frp åpner for nye millioner til Mongstad

Teknologisenteret på Mongstad tapte 40 millioner kroner på det borgerlige budsjettforliket. Nå lover Frp nye penger i revidert nasjonalbudsjett – på én betingelse.

– Dersom Teknologisenteret finner konkrete samarbeidspartnere som ønsker å prøve ut ny teknologi, vil vi sørge for at økonomien til dette kommer på plass i revidert nasjonalbudsjett, sier Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Oskar Grimstad til NTB.

Regjeringspartiene hadde i utgangspunktet satt av 65 millioner kroner til nye investeringer, men i budsjettavtalen med Venstre og KrF er det bare 25 millioner igjen av dette.

Får følger

Som følge av kuttet vil teknologisenteret miste noe av evnen til å teste ut nye teknologier for å fange CO2 som baserer seg på kjemikalier, såkalte aminblandinger.

Hver ny teknologi vil kreve modifikasjoner av eksisterende anlegg. I tillegg blir det vanskelig å teste ut andre og mer banebrytende teknologier, for eksempel slike som baserer seg på bruk av faststoffer i pulverform.

TCM har lenge arbeidet med å utvide virksomheten til også å omfatte utprøving av slike teknologier og også gjort konkrete forberedelser. Det er disse prosjektene Frp nå åpner for å redde likevel, men altså først i juni når revidert nasjonalbudsjett skal vedtas.

Teknologisenteret hadde et håp om at Stortingets energi- og miljøkomité kunne finne rom for omdisponeringer i budsjettkapittelet sitt allerede nå, men det ser ikke ut til å skje, etter det NTB har grunn til å tro. Dermed blir kuttet på 40 millioner stående.

Bekymret

Arbeiderpartiet er bekymret for følgene budsjettkuttet har for teknologisenteret på Mongstad.

– Å kutte i investeringene innebærer at man begrenser mulighetene til å prøve ut nye teknologier, sa Arbeiderpartiets energi- og klimapolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB tidligere denne uken.

Han er forundret over at bevilgningen kuttes som følge av regjeringspartienes forhandlinger med KrF og Venstre.

– Jeg synes det er underlig. Det er ingen tvil om at det å finne metoder for å fange og lagre CO2 er viktig for å nå togradersmålet. Da er det merkelig at man nedprioriterer dette, sier han. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere