RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-debatt om forbud mot fremmedkrigere

Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Frp fra Østfold, sier at Østfold Frp går inn for at landsmøtet vedtar at partiet skal jobbe for å kriminalisere fremmedkrigere.
Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Frp fra Østfold, sier at Østfold Frp går inn for at landsmøtet vedtar at partiet skal jobbe for å kriminalisere fremmedkrigere. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fremskrittspartiets landsmøte kan bli nødt til å ta stilling til om det bør åpnes for unntak fra et forbud mot fremmedkrigere.

Inn mot helgens Frp-landsmøte på Gardermoen ligger det flere forslag til behandling som tar til orde for å kriminalisere fremmedkrigere, inkludert verving og rekruttering.

Men mellom fylkeslagene er det ulike meninger om hvor omfattende et slikt forbud bør være.

Alle fremmedkrigere

– Østfold Frp går inn for at landsmøtet vedtar at vårt parti skal jobbe for å kriminalisere fremmedkrigere uten unntak, sier stortingsrepresentant fra fylket Erlend Wiborg til NTB.

Han legger til at fylkeslaget ser at det kan argumenteres med at noen reiser ut for å delta i kamp for en «god sak» – men at konklusjonen må være at operasjoner i utlandet kun kan skje i regi av Forsvaret.

Et generelt forbud mot fremmedkrigere er også i tråd med det forslaget regjeringen sendte ut på høring i fjor sommer.

Aktverdig formål

Dette ble imidlertid møtt med innvendinger, blant annet fra riksadvokaten og Forsvarets E-tjeneste.

«Vi mener det kan tenkes unntakssituasjoner hvor individuell deltakelse i væpnet konflikt i utlandet kan ha et aktverdig formål og til og med være i norsk interesse», skrev E-tjenesten i sin høringsuttalelse.

Også riksadvokaten mente at det må være en «målrettet lovgiving som peker ut konfliktene som det bør være straffbart å delta i».

Et resolusjonsforslag fra Oppland Frp kommer disse synspunktene i møte:

«Det bør arbeides for å fremme lovforslag som gjør det mulig for regjeringen ved kongelig resolusjon å bestemme hvilke organisasjoner det skal være forbudt for norske statsborgere å delta i som fremmedkrigere», heter det i fylkeslagets forslag.

Les også:Siv Jensen tviler på menneskeskapte klimaendringer

Inndra passet

Oppland og Østfold er blant fylkeslagene som i tillegg har tatt til orde for at Frp må jobbe for å frata statsborgerskapet til hjemvendte IS-krigere med dobbelt statsborgerskap.

– Hjemvendte fremmedkrigere representerer en fare for samfunnet. I dag diskuteres det å bygge kompetanse i kommunene for å ta imot hjemvendte fremmedkrigere. Det er feil tilnærming. Å delta i væpnet kamp under ledelse av en terroristorganisasjon er en forbrytelse og bør behandles deretter, heter det i et forslag fra Oppland Frp.

Radikalisering

Regjeringen fikk for en uke siden en utredning som konkluderer med at en slik generell ordning vil kunne føre til økt radikalisering og terrorfare i Norge.

– Oppfattes det som nok en bekreftelse på at Vesten skyver en ut av samfunnet, har man kanskje ingenting å tape, sa jussprofessor Benedikte Høgberg ved Universitetet i Oslo, som leverte utredningen.

Høgberg mener likevel at domstoler skal få muligheten til å frata statsborgerskapet til personer som dømmes for alvorlige forbrytelser som «sterkt har skadd nasjonens interesser».

Les også: Skjebnehelg for Siv

– Viktig debatt

Frp-leder Siv Jensen vil ikke forskuttere utfallet, men sier at debattene om dette dreier seg om flere interessante og viktige avveininger.

– Alle land, inkludert Norge, diskuterer nå hvilke verktøy vi skal videreutvikle og ta i bruk. Vi skylder våre egne borgere å lete etter virkemidler som sikrer oss bedre og som også kan ha en avskrekkende effekt. Så er spørsmålet hvor grensen skal gå og hvilke avveininger vi må gjøre. Det er en viktig debatt, som vi ikke er ferdig med med det første, sier Jensen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere