RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp diskuterer drastiske tiltak mot innvandring

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Vi er opptatt av å snu alle steiner.

Strengere krav til familiegjenforening og statsborgerskap, regning for norskkurs og asylmottak i Afrika og Asia er noen av forslagene i en ny Frp-rapport.

I rapporten argumenteres det for at Norge ikke har råd til dagens innvandring. Det tas blant annet til orde for å reforhandle FNs Flyktningkonvensjon for å etablere et nytt internasjonalt system for asyl- og flyktninginstituttet, melder NRK.

Per Sandberg og Per Willy Amundsen har ledet partiets bærekraftutvalg, som har jobbet siden april med å forme den nye asyl- og innvandringspolitikken til partiet. Christian Tybring-Gjedde har også vært sentral i arbeidet.

- Vi er opptatt av å snu alle steiner nettopp for å stramme inn det norske regelverket på en ordentlig måte, sier Siv Jensen, som understreker at partiet ikke har tatt stilling til forslagene ennå.

- Motsatt effekt
At foreldre til 1.-klassinger som ikke snakker godt nok norsk, selv må betale for ekstraundervisning, er et annet forslag. Guri Melby, sentralstyremedlem og leder av Venstres programkomité, mener at tiltakene i stedet vil motvirke integrering.

- Det å stenge dem ute fra trygdeordninger og gjøre det vanskeligere å få familien hit, få statsborgerskap og for barn å oppnå språkkunnskapene de trenger, vil heller få motsatt effekt. Derfor er jeg veldig skeptisk til disse tiltakene, sier hun til kanalen.

Høyres invandringspolitiske talsmann, Michael Tetzschner, sier han vil avvente å kommentere interne forslag som ikke har nådd partiprogrammet.

Egen folketrygdkonto
Tidligere onsdag kveld meldte Nettavisen NA24 at Frp også foreslår å gi alle arbeidsinnvandrere sin egen folketrygdkonto. Dersom det innbetalte beløpet ikke er stort nok til å dekke opp for en sykmelding eller uførhet, må arbeidsinnvandreren forlate landet.

Les mer: Brannfakkel fra Frp

Her er noen av de andre forslagene til utvalget:

  • Flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie, kan miste oppholdstillatelsen.
  • Ekteskap skal ikke lenger være grunnlag for familieinnvandring for andre enn kvoteflyktninger som var gift før de fikk opphold i landet. Sju års jobb eller studier er eneste vei inn til familiegjenforening.
  • Ekteskap mellom søskenbarn skal forbys.
  • Innvandrere må jobbe og bo i Norge i ti år før de kan få statsborgerskap.

Utvalget foreslår også at Norge skal opprette og drive asylmottak i Afrika og Asia.

Skulle være intern
Ifølge NRK, ønsket Frp-ledelsen at rapporten ikke skulle offentliggjøres i sin helhet. Siv Jensen sier likevel til at hun er veldig glad for at innholdet gjøres kjent.

- Noen av disse forslagene vil være ganske enkle for oss å kvittere ut, andre vil vi trenge litt mer tid på å vurdere, sier hun.

- Jeg tipper det ikke tar lang tid før våre motstandere begynner å angripe det som står der, men vi trenger en debatt om norsk innvandringspolitikk. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere