Frp er i siget - Ap sliter

Finansminister Siv Jensen legger frem revidert nasjonalbudsjett.

Finansminister Siv Jensen legger frem revidert nasjonalbudsjett. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Tredje på rad under 40 prosent for Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

Gjennomsnittet som Poll of polls har regnet ut basert på ni stortingsmålinger som ble publisert i juni, viser noen trekk i det politiske sommerlandskapet som er annerledes enn utsiktene var i vår.

Først og fremst ser det ut til at Miljøpartiet De Grønne kan være i ferd med å befeste posisjonen på nasjonalt basis.

Gjennomsnittet på 4,4 prosent i juni er bare 0,3 prosentpoeng over mai-tallene, men vel så viktig er det at dette er den tredje måneden på rad over sperregrensen for MDG. Det kan med andre ord være snakk om en trend, om enn beheftet med usikkerhet.

Jonas må utvide

Status er uansett at Rasmus Hansson ville fått sju nye kolleger dersom juni-gjennomsnittet hadde vært stortingsvalg.

Samtidig har Arbeiderpartiet falt litt fra sitt høye nivå over 40-tallet gjennom vinteren og våren. Juni var tredje måned på rad under 40 for Ap.

Dermed er det ikke lenger noe rent rødgrønt flertall blant velgerne. Ap-leder Jonas Gahr Støre må nå ha med seg MDG på rødgrønn side dersom han skal danne regjering, selv om Ap løftet seg 1 prosentpoeng til 39,0 prosent fra mai til juni.

Uten MDG har de rødgrønne 84 mandater, inkludert ett fra Rødt. Det er ett sete for lite til å sikre flertall. Med MDG blir blokken på 91 mandater.

Høyres nye nivå

På den andre siden oppnådde Nydalen-kvartetten (Høyre, Frp, Venstre og KrF) en samlet oppslutning som ville gitt 77 mandater dersom det hadde vært stortingsvalg nå.

Det gir en blokk på 85 mandater dersom De Grønne skulle velge å gå den veien, akkurat tilstrekkelig til å sikre et flertall.

Høyres oppslutning falt 1,5 prosentpoeng fra mai. Partiet ville med 22,5 prosent fått en stortingsgruppe på 39 mandater – mot 42 i forrige måned.

Dette er likevel innenfor det som kan sies å være Høyres «nye nivå» – som ble innledet med en tilbakegang fra 26,6 prosent før statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst – til 22,6 prosent i november i fjor.

Frp svakt i siget

Oppslutningen om Frp, Venstre og KrF er i praksis uendret fra mai til juni.

Fremskrittspartiet har en marginal fremgang fra mai til juni på 0,3 prosentpoeng. Men løftes blikket litt, kan Frp notere seg for sin tredje måned på rad med fremgang; opp fra 10,4 prosent i mars til 12,3 prosent i juni.

Motsatt er trenden for Venstre og KrF. Begge hadde sin sterkeste måned denne våren i april, med henholdsvis 4,9 prosent og 5,7 prosent. Nå noteres 4,5 prosent for Venstre og 5,4 prosent for KrF. Det er små endringer, men likevel nok til å gi utslag i form av ett mindre stortingsmandat for hver av dem, enn det målingene viste i vår.

SV stabilt under

Oppslutningen om de rødgrønne småsøstrene SV og Senterpartiet er bemerkelsesverdig stabil. Sp har sin femte måned på rad i intervallet 5,6-5,8 prosent, denne gang midt mellom med en oppslutning på 5,7 prosent.

For SV er det knapt tegn til lyspunkter på nasjonalt nivå. For fjerde måned på rad ender SV med klar margin opp til sperregrensen, denne gang med et gjennomsnitt på 3,5 prosent.

Fire målinger ga SV over 4 prosent i juni, fem målinger sendte partiet under sperregrensen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.