*Nettavisen* Nyheter.

Frp-er vil ha homofri strand

Frp-politiker Odd Djøseland tar til orde for en homo- og lesbefri strand.

08.07.06 01:23

I et leserinnlegg i Farsunds Avis skriver han at vanlige mennesker som er på stranda «føler et sterkt ubehag ved tanken på at lesber og homoer kanskje ligger og sikler og vurderer dem som potensielle objekter».

Høyres stortingsrepresentant Andrè Dahl, selv åpen homofil, synes det hele er trist.

- I anledning av dette kunne jeg tenke meg å tilby denne lokalpolitikeren en ukes opphold sammen med meg og min samboer for å danne seg et inntrykk av hvordan vi lever, hvordan vi passer barn, hilse på andre «homofilerte» med videre. Og i tillegg regner jeg med at Frp-ledelsen krever en beklagelse fra ham etterpå, subsidiært eksklusjon. Med mindre han har lært noe av studieoppholdet, sier Dahl.

Mobil-reaksjon
Det er sterke ord Djøsland har satt på trykk, og reaksjonene har ikke uteblitt. Til TV 2 Nettavisen sier Djøseland at innlegget er skrevet med et visst glimt i øyet, selv om det også ligger noe alvor bak.

- Vi fikk et idiotisk vedtak om en mobil-fri strand her i kommunen. Innlegget er litt en reaksjon på hva vi politikere egentlig skal drive med, sier han.

Djøseland er kommunestyremedlem og leder av helse- og omsorgsutvalget i Farsund, og har møtt på Stortinget som vararepresentant for Fremskrittspartiet fra Vest-Agder.

«Ligger og sikler»
Djøseland skriver blant annet følgende: «I vårt stadig mer åpne samfunn, står mange gamle verdier og holdninger for fall. For eksempel er det blitt «in» at kjendiser «kommer ut av skapet» og bekjenner seg som homofile.»

Og videre: «Vanlige heterofile mennesker har uttalt at de nå føler ubehag med å oppsøke for eksempel offentlige svømmehaller og badestrender, kjente treff- og sjekkesteder for homofile. De føler et sterkt ubehag ved tanken på at lesber og homoer kanskje ligger og sikler og vurderer dem som potensielle objekter.»

- Men det er jo også litt en reaksjon på en reportasje på NRK-Sørlandet hvor vi har hørt hvordan «sjenerende seksuell aktivitet» er blitt et problem i skogen ved Sømsstranda i Kristiansand, og på en riksdekkende kanal ble vi fortalt om tilsvarende problem på en badestrand utenfor Oslo, sier han.

Ikke sex-politi
- Er dette et problem for deg?

- He, he, nei på ingen måte.

- Men hvordan skulle det gjennomføres. Det er jo ikke så lett å finne ut av bare ved et blikk?

- Jeg har ikke akkurat tenkt så langt. Men jeg tror ikke det er behov for noe sex-politi på stranda, sier han.

- Frykter du reaksjoner fra FrP?

- Uten å føle ubehaget
- Nei. Men det spiller liten rolle. Jeg har holdt på med dette i 25 år, derav åtte år som varaordfører, så jeg har ikke tenkt å ta gjenvalg uansett, sier Djøseland, som avsluttet innlegget sitt slik:

«Jeg ønsker meg derfor en lesbefri/ homofri strand i vår kommune. Et sted hvor vi vanlige heterofile mennesker kan sole oss og bade i fred og ro, uten å føle ubehaget ved uønskede blikk eller andre sjekketriks. Med så mange flotte strender som finnes i vår kommune, regner jeg med at dette skulle være en kurant sak å få ordnet. Faktisk regner jeg med at radarparet fra «mobilfri strand», Erling Duvold (Sp) og Magne Havaas (KrF) tar saken. «Såpass må vi kunne få i stand», for å sitere Duvold i den saken.

Lover å be
- Jeg blir ikke sint, men jeg lover å be for ham, sier Andrè Dahl.

- Det er litt trist, og sier litt om ham som i så voksen alder ikke kommet lenger. Det er også et paradoks at hadde vi byttet ut «homofile og lesbiske» med «negere», innvandrere eller jøder, så ville det blitt mye mer bråk enn det nå blir, sier Dahl til TV 2 Nettavisen.

Egen Frp-strand
Også nestleder i Unge Høyre Henrik Asheim har sitt å si om innlegget.

- At homofile og lesbiske av en eller annen grunn skulle gå på stranden for å sikle på heterofile FrP-politikere har jeg problemer med å se for meg, sier 2. nestleder i unge Høyre Henrik Asheim.

- Hvis frykten for dette allikevel plager Djøseland så mye, så synes jeg han burde holde seg hjemme framfor å kaste alle homofile og lesbiske vekk fra stranden. Det er kanskje ikke så mange kvinner som liker tanken på å bli «siklet på» av Djøseland heller, for den saks skyld, Asheim.

- Jeg tror alle ville vært mer fornøyde hvis vi stuet sammen intolerante FrP-ere i grilldress sammen på en strand, mens alle som liker mangfold kan få være i fred fra fordommer, sier leder av AUF i Oslo, Eskil Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.