RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Frp frykter muldvarp

Sist oppdatert:
Frp mistenker sine egne for å ha lekket interne regnskap til TV 2.

Mistanken om et illojalt Frp-medlem øker i Frp, etter at Stortinget gjør det klart at bare svært profesjonelle hackere kan bryte seg inn datasystemet på Stortinget.

- Noen med ekstrem tillit hos Carl I. Hagen må ha tatt utskriften, sier et sentralt medlem i Frp til TV 2 Nettavisen.

Sjokket og fortvilelsen i Frp var stor da TV 2 Nyhetene tirsdag viste en kopi av de interne regnskapene til partiet.

- Stjålet
Frps generalsekretær Geir Mo hevdet at kontoutskriften TV 2 hadde fått tak i, var stjålet.

- Regnskapssystemet er gammelt og var felles for alle gruppene, sa Mo til TV 2 Nettavisen.

Men Stortingets IKT-avdeling mener det er svært liten risiko for at noen skal klare å byte seg inn i Stortingets datasystem.

- Det er mulig å bryte seg inn i alle datasystem, det var mulig i Pentagon, og sikkert også i Stortinget. Men det er ikke mange miljøer som er i stand til det. Generelt kan jeg si at Stortinget har veldig gode systemer for datasikring. Det er åpenbart at Stortinget må bruke veldig mye ressurser på å sikre konfidensialitet og sikkerhet, sier Stortingets IKT-sjef Frode Rein til TV 2 Nettavisen.

Rein avviser også at det er mulig å finne ut hvem som har tatt utskrift av kontoutskriften.

Interne kan ha hentet den
Da gjenstår det to muligheter som kan forklare hvordan kontoutskriften er kommet på avveie. Den ene er at noen uvedkommende har hentet den, den andre at noen i Frps egen gruppe har hentet kopien i regnskapsbøkene til Frp.

Adgangen til representantenes kontorer er sterkt begrenset, unntatt for representantene selv. Det spørs også om noen vil ta en slik risiko siden Stortinget har muligheten til å sjekke elektronisk hvem og når adgangskortene på Stortinget er brukt.

Spørsmålet som nå også stilles i Frp, er hvorfor printen er fra november 2005. Har noen skrevet ut den avslørende kontoutskriften fra dataanlegget lenge før saken om Frps pengebruk kom opp, og hvorfor?

I så fall må det være noen svært betrodde personer i Frp som har tatt utskriften.

- Maksimalt fire til seks personer har tilgang til denne informasjonen. Det er personer i gruppestyret og sekretariatslederen, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

Generalsekretær Geir Mo avviser at han har beskyldt TV 2 for å stjele kontoutskriften, slik Dagsavisen skrev torsdag.

- Vi har ingen grunn til å tro at det er TV2 som har printet ut oversikten, og har derfor heller aldri beskyldt TV2 for tyveri, sier han.

Geir Mo har bedt Stortinget om å se om de kan bringe på det rene hvem som har vært inne i FrPs regnskapssystemer og printet ut dokumentet.

- Har ikke skyldt på TV 2
- Noen har printet ut dette dokumentet på uredelig vis. Hvordan og hvem er det interessant for oss å finne ut av. Men at det er TV 2 har vi aldri påstått eller ment, sier han.

- Jeg registrerer at FrP nå snur og ikke lenger beskylder oss for ulovligheter. Derfor vil det ikke være nødvendig å forfølge de urimelige og meningsløse påstandene. Det er fint at det har gått opp for Geir Mo at dette var å gå langt over streken, sier Jan Ove Årsæther, nyhetsredaktør i TV 2

Avsløringene om Frps pengebruk på Stortinget har ridd partiet som en mare de siste ukene. Det begynte med VGs avsløringer om at skattebetalernes penger går til å betale Siv Jensens firmabil og personlige trener. Så fortsatte det med avsløringer om at partiet i ni år har hatt en hemmelig reisekonto med penger til stortingsgruppen. Ektefeller til stortingsrepresentanter fra Frp har fått sponset turer til utlandet med penger fra denne kontoen.

Det hele toppet seg da TV 2 Nyhetene viste den hemmelige kontoutskriften fra 2003 og 2004. Utskriften viste at Fremskrittspartiets stortingsgruppe i løpet av to år brukte nesten en million kroner til seminarer og turer - men også på bursdagsfeiringer og en massasje-stol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere