RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp mister trolig nesten alle ordførerne sine


Frp-leder Siv Jensen på valgvaken til FrP mandag kveld.
Frp-leder Siv Jensen på valgvaken til FrP mandag kveld. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet raser i oppslutning i nesten alle kommuner der de har hatt ordføreren siste periode. Aller verst er det i Austevoll med tilbakegang på 26,4 prosentpoeng.

Før kommunevalget hadde Fremskrittspartiet tolv ordførere. Men i elleve av kommunene taper partiet oppslutning, ifølge VG.

Resultatene fra mandagens valg tyder på at Frp kan ende opp med å beholde ordførerne i bare to av kommunene.

Av dem som sitter trygt er Terje Søviknes i Os kommune i Hordaland med skyhøye 39,4 prosent av stemmene, en fremgang på 1,7 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

I Akershus-kommunen Ullensaker er det også sannsynlig at Frp beholder ordføreren, selv om partiet har mistet 6,2 prosentpoeng av stemmene siden forrige valg

Få alle valgresultater her!

Frp i Hadsel skylder på Carl I. Hagen for nederlag
Frp-ordføreren i Hadsel, Kjell-Børge Freiberg, skylder på Carl I. Hagen for Frps dårlige valg. Selv må han rydde pulten etter å ha mistet halvparten av stemmene.

Freiberg mener at Hagens utspill i valgkampen om flyktningstrømmen til Europa har vært med på å svekke oppslutningen om Frp ved årets valg. I Hadsel i Vesterålen tar nå Arbeiderpartiet over.

(Saken fortsetter under bildet)

Carl I. Hagen er skuffet over valgdagsmålingene. Han ankom Frps valgvake emd kona Eli like etter klokken 21.


– Det er relativt åpenbart at disse utspillene ikke akkurat har hjulpet oss i møte med velgerne. Spesielt gjelder dette hans uttalelser rundt flyktningkrisen i Syria. De har tatt mye plass i debatten. Mange velgere kjenner seg ikke igjen i disse uttalelsene, sier han til NRK.

Freiberg viser til at flere andre forklaringer bidrar, blant dem at Høyre i valgkampen var tydelig på at Frp ikke lenger var den foretrukne partneren etter 16 års samarbeid.

– Vi mister makta til Arbeiderpartiet i Hadsel. Jeg konstaterer at det ikke ser så veldig lyst ut rundt oss heller. Det er helt åpenbart at Frp har gjort et for dårlig valg, sier Freiberg.

– Både Høyre og Frp må diskutere regjeringsprosjektet, og forholdet til KrF og Venstre, sa Frp-nestor Carl I. Hagen til Dagsavisen mandag, som kommentar til nedgangen i oppslutningen om partiet.

Frp har hatt uflaks to lokalvalg på rad
For første gang virket ikke innvandringskortet for Frp. Partiet har nok en gang hatt ekstrem uflaks med tidspunktet for lokalvalget, mener valgforsker.

Kommunevalget i 2011 kom i for tett i kjølvannet av Utøya med et underliggende anti-Frp-klima. Også i år er dårlig timing en viktig forklaring på hvorfor partiet kryper under 10 prosents oppslutning.

– Denne gangen virket det lurt å si nei til Syria-flyktninger. Men så feide dugnadsånden over landet. Nok en gang er de uheldige. For om en måneds tid vil også utfordringene med flyktningstrømmen være langt mer framme, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til NTB.

Valganalytiker venter Frp-diskusjon om regjeringsdeltakelse
Fremskrittspartiet er opptatt av å unngå SV-fella og vil trolig diskutere både statsrådsendringer og selve regjeringsdeltakelsen, mener valganalytiker.

Partiet fikk 9,5 prosents oppslutning, og gjør sitt dårligste valg på 25 år.

– Det vil sannsynligvis bli en indre diskusjon i Frp om selve valgdeltakelsen, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til NTB.

– Diskusjon om departement
I partiet er det en reell frykt for å havne i samme situasjon som SV, som har slitt voldsomt med oppslutningen på grunn av regjeringsslitasje. Enkelte i Frp har allerede tatt til orde for å si fra seg makten og gå tilbake i opposisjon for å styrke partiet.

– Jeg tror allikevel at de lander på at de vil fortsette i regjering, sier Marthinsen.

Et alternativ kan være å se på statsrådspostene og et mulig skifte av departementer. VG skriver at flere departement kan komme i spill. Blant annet kan Forsvarsdepartementet gå til Frp, mens Justisdepartementet og Arbeidsdepartementet overtas av Høyre.

– Ønsker seg helsedepartementet
Marthinsen mener partiet kan være villig til å ofre Finansdepartementet og heller satse på mer profilerte fagdepartement.

– Det var kanskje ikke noen glitrende idé at Siv Jensen ble finansminister, og det har en parallell til SV og Kristin Halvorsen. Som finansminister blir du veldig ansvarliggjort, sier han, og viser til at det er vanskelig å være partileder når du må forsvare økonomiske disposisjoner.

Marthinsen tror Frp vil forsøke å vinne tilbake velgere ved å satse mer på sin primærpolitikk, som samferdsel og innvandring. Det departementet partiet trolig ønsker seg, i tillegg til de det allerede styrer, er helse- og omsorgsdepartementet, mener han.

– Men det sitter nok langt inne. Jeg tror ikke at Høyre vil gå med på å gi fra seg det, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere