RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp mister velgere til Høyre

UTEN STANDPUNKT?: Siv Jensen nektet tre ganger i samme debatt å redegjøre for om partiet mener det finnes menneskeskapte klimaendringer, ifølge Audun Lysbakken.
UTEN STANDPUNKT?: Siv Jensen nektet tre ganger i samme debatt å redegjøre for om partiet mener det finnes menneskeskapte klimaendringer, ifølge Audun Lysbakken. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
- Det skal godt gjøres for Frp å få samme resultat som ved forrige stortingsvalg, sier professor.

Hele 20 prosent av velgere som stemte Frp i 2009, sier nå at de vil stemme Høyre ved høstens stortingsvalg. Bare 2 prosent av Høyre-velgerne fra 2009 sier de vil stemme Frp.

Det viser en meningsmåling Norfakta har utført for avisene Nationen og Klassekampen. På målingen har fremdeles de to partiene flertall på Stortinget med 87 mandater.

Mens Høyre sanker støtte fra 30,7 prosent av velgerne, får Frp støtte fra 17,8 prosent.

Men tallene fra målingen er ikke egnet til å skape jubel på partikontoret til Frp foran landsmøtet på Gardermoen i slutten av måneden.

- Det skal godt gjøres for Frp å få samme resultat som ved forrige stortingsvalg, sier professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

I 2009 fikk partiet hele 22,1 prosents oppslutning, men falt til bare 11,4 prosent ved kommune- og fylkestingvalget to år senere. I samme periode vokste Høyre med 10,8 prosent til en oppslutning på 28 prosent.

Nestleder i Frp, Per Sandberg, sier til avisen at målinger viser mye ulikt når det gjelder lojalitet og bevegelse mellom partiene, og at bare valgresultatet betyr noe. Han innrømmer at partiet har «lånt» noen velgere til Høyre, men mener at Frp også har mulighet til å ta velgere fra partier som Ap og Sp, og ikke minst hjemmesitterne.

- Der har vi et enormt potensial, sier Sandberg.

Høyre faller
Høyre faller imidlertid med 1,9 prosentpoeng til 30,7 prosent på meningsmålingen, og Ap puster Høyre i nakken.

Dette er det dårligste resultatet Høyre har hatt på Norfaktas målinger for Klassekampen og Nationen siden august i fjor. Men det er lite som tyder på at Høyre-vinden er i ferd med å snu.

- Det begynner å haste for de rødgrønne nå. Jeg tror det må skje klare bevegelser allerede før sommeren om dette valget skal bli jevnt, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til Klassekampen.

Arbeiderpartiet går fram 2,3 prosentpoeng til 29,4 prosent. SV faller 1,7 prosentpoeng til 4 prosent og Sp er ned 0,7 prosentpoeng til 4 prosent.

Frp går fram til 17,8 prosent (+ 0,8), mens Venstre får 4,2 prosent (+ 0,2 prosentpoeng). KrF får 5,1 prosent (-0,9).

Målingen ville gitt Høyre og Frp flertall med 87 av 169 mandater på Stortinget. Inkluderer man KrF og V, får de borgerlige 102 mandater. De rødgrønne får 66 mandater.

De andre partienes oppslutning er slik: Rødt 1,9 (+0,2), MDG 1,2 (-0,8) og andre 1,7 (+0,3). Målingens feilmargin er på inntil 3,1 prosent. (©NTB)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere