Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-politiker gråtkvalt i Syria-debatt

Beveget: Trond Røed (Frp) ba Kommunestyret om å hjelpe de syriske flyktningene i nærområdene til der de bor, framfor å gi noen heldige få en billett til Norge.Foto: Henning A. Jønholdt
Beveget: Trond Røed (Frp) ba Kommunestyret om å hjelpe de syriske flyktningene i nærområdene til der de bor, framfor å gi noen heldige få en billett til Norge.Foto: Henning A. Jønholdt
Sist oppdatert:
Trond Røed (Frp) ba gråtkvalt Kommunestyret i Hurum om å ikke ta imot syriske flyktninger. – Jeg er usikker hvorfor han gråt, sier Kent Lippert Olsen (uavhengig).

(RØYKEN OG HURUMS AVIS): Kommunestyret i Hurum skulle tirsdag formiddag ta stilling til om de vil ta imot 12 ekstra syriske flyktninger i 2015 og ni i 2016 etter anmodning fra statsråd Solveig Horne. Debatten tok et vendepunkt da Trond Røed (Frp) leverte et følelsesmessig innlegg fra talerstolen, skriver Røyken og Hurums Avis.

– De menneskene som er på flukt er ofte de mest ressurssterke menneskene, og det er faktisk de menneskene Syria trenger når borgerkrigen er slutt, sa Røed og tok en pause før han fortsatte:

– Har dere tenkt over disse tingene, og ikke minst stanse den tragiske flyktningstrømmen over Middelhavet hvor mennesker sitter i nød. Så vil flertallet av dere si til noen heldige få, at dere skal få lottokupongen og få komme over til Norge, sa en gråtkvalt Røed fra talerstolen.

Følelsesladet

Røed mener det eneste rette er å hjelpe de syriske flyktningene der de er. Han har selv tjenestegjort i Libanon, og mener det rette er å bygge opp infrastrukturen og opprette flyktningleirer der.

– Den beste måten å stoppe flyktningstrømmen på er å ta flyktningene tilbake til godt oppbygde flyktningmottak hvor de bedre integreres, og hvor de kan få et bedre liv og komme tilbake til Syria når borgerkrigen er over, sier Røed.

Men Kommunestyret kjøpte ikke Røeds argumenter, og Kent Lippert Olsen (uavhengig) karakteriserer Frps politikk i denne saken som skuespill.

– Det er tøft å levere en replikk etter et så følelsesladet innlegg. Jeg er faktisk usikker på hva følelsene dreier seg om. Enten så er det følelser mot å slippe flyktninger inn i landet eller så er det noe annet, sier Olsen og peker på at Frp sentralt var klare for å ta imot 7 500 syria-flyktninger.

Folkeavstemning

Frp foreslo å la saken gå til folkeavstemning til høsten. Men samarbeidspartiene H, V, KrF og Sp fikk flertall for å ta imot 12 syriske flyktninger i 2015 og 12 i 2016. Kun Frp var imot forslaget. I tillegg har Hurum tidligere vedtatt å ta imot 20 flyktninger i året, og på grunn av mangel på boliger ber Kommunestyret om at de i størst grad mottar syriske familier og ikke 12 enkeltpersoner.

Les flere saker fra Røyken og Hurums Avis her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!