RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Frp spår bensin-konkurser

Sist oppdatert:
Per Sandberg (Frp) mener at både bedrifter og familier kan gå konkurs hvis bensinprisen går opp til 15 kroner per liter.

Les også:- Barnefamilier får smellen

- Skrekkscenarioet er at små og mellomstore bedrifter går konkurs. Og at foreldre med lavere inntekter som skal kjøre barna til skole og barnehage i neste omgang blir nødt til å gå på sosialkontoret med strømregningene, sier lederen for Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Per Sandberg (Frp) til TV 2 Nettavisen.

Diskuter bensinprisen her

Opp mot 15 kroner
Sandberg mener at regjeringen må gripe inn mot den økende bensinprisen. De siste dagene har oljeprisen vært godt over 70 dollar fatet, noe som tilsvarer 450 norske kroner per fat. BI-professor Øystein Noreng med olje og energi som spesialfelt mener bensinprisen i Norge kan stige til 15 kroner literen.

- Det er klart at en oljepris på 14 til 16 kroner per liter har stor betydning for folks økonomi, sier Sandberg som mener at økte bensinpriser får betydning for både næringslivet, familier og offentlig sektor.

- Økningen av bensinprisene rammer de som tjener minst. Det ser ut som om regjeringen mener at folk med lavere inntekt ikke skal kunne ha bil for å kjøre barna til skole og barnehage. Det sies også at norsk næringsliv har 20 prosent høyere avgifter enn næringslivet i utlandet. Offentlig sektor har også betydelige transportutgifter, sier han.

- Men reduserte bensinavgifter gir mindre inntekt til staten?

- Ikke nødvendigvis. Vi vil tjene på at offentlig sektor og det private næringslivet får lavere avgifter. Dessuten innebærer den økte oljeprisen at den norske staten får inn 360 milliarder kroner mer enn budsjettert.

Vil ha flytende bensinavgift
Frp foreslo for akkurat ett år siden å redusere bensinavgiften. Partiet går dessuten inn for å en flytende norsk drivstoffavgift som endrer seg i takt med oljeprisen. Sandberg tilbakeviser at en slikt system vil innebære mye byråkrati.

- Vi får stadig det argumentet mot oss. Jeg er ikke økonom eller ekspert på regneark. Men det er merkelig at Finansdepartementer med dagens systemer ikke skulle klare å få til en slik ordning, sier Sandberg.

- Sp har tidligere sagt at bensinprisen ikke bør ligge over elleve kroner per liter. Har du forhåpning til at regjeringen vil gjøre noe hvis bensinprisen går opp til 15 kroner?

- Sp sa i valgkampen at staten må gripe inn hvis bensinprisen blir «stabil høy». Spørsmålet er hva det er. Partiet ønsker seg dessuten lik bensinpris over hele landet. Hvis vårt forslag om flytende bensinpris blir møtt med at det blir for byråkratisk, hva skal en si til Sp’s forslag, spør Sandberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere