RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-talsmann: - Norge bør slutte å ta imot asylsøkere

Mazyar Keshvari, innvandrerpolitiske talsmann i Frp, mener Norge ikke kan fortsette å ta imot like mange asylsøkere som i dag.
Mazyar Keshvari, innvandrerpolitiske talsmann i Frp, mener Norge ikke kan fortsette å ta imot like mange asylsøkere som i dag. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Keshvari mener Norge må jobbe internasjonalt for å endre Flyktningkonvensjonen.

Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener mener Norge bør slutte å ta imot asylsøkere, skriver Aftenposten

Om han får bestemme skal det ikke lenger være mulig å søke asyl i Norge uten å først være godkjent av FN. Keshvari mener Flyktningkonvensjonen fra 1951 er utdatert, og at Norge må jobbe internasjonalt for at denne endres.

Fakta: Kvoteflyktninger

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Offisielt kalt overføringsflyktninger.

* Kvoteflyktninger er personer som risikerer forfølgelse i hjemlandet og som bor i et annet land hvor han eller hun ikke er trygge eller får varig opphold, og som derfor blir overført til et tredje land.

* Forskjellen mellom asylsøkere og overføringsflyktninger er at de fleste overføringsflyktninger får saken sin behandlet og blir anerkjent som flyktning av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) allerede før de kommer til Norge.

* UNHCR intervjuer og vurderer om personene skal få status som flyktning. FN vurderer også om flyktningene kan bo i landet de oppholder seg i eller om de kan returnere til hjemlandet. Hvis dette ikke er mulig, kan flyktningen bli overført til et tredje land. Da blir hans eller hennes sak sendt til et av landene som UNHCR har en avtale om overføring med, for eksempel Norge. Norge vurderer da om vi skal ta imot flyktningen.

* I enkelte tilfeller kan også norske ambassader og internasjonale organisasjoner, som for eksempel PEN-klubben og Helsingforskomiteen, fremme enkeltsaker for Utlendingsdirektoratet (UDI).

* Stortinget bestemmer hvor mange overføringsflyktninger Norge skal ta imot og hvilken nasjonalitet og hvilket område de skal komme fra.

*I 2014 kom det totalt 11.480 asylsøkere til Norge. 4929 personer fikk innvilget asyl.

*Samme år tok Norge imot rundt 1600 kvoteflyktninger.

(Kilde: UDI) (©NTB)


- En måte å gjøre dette på kan være at vi rett og slett slutter med asylordningen slik den er og kun tar imot flyktninger. Det forutsetter at det opprettes noen større flyktningemottak rundt i verden, fremfor å bruke så mye ressurser i etterkant på å finne ut hvem som er reelt forfulgt og ikke, sier Keshvari til Aftenposten.

Keshvari mener at det bør opprettes flere leire i nærheten av konfliktområder, at personer som vil påberope seg flyktningstatus må kontakte disse leirene eller FN-apparatet, og at de forskjellige landene kartlegger hvor mange flyktninger de har mulighet til å ta imot og melder dette inn.

Keshvari foreslår også at midlene som spares ved at man ikke tar imot asylsøkere bør brukes i nærområdene. Han mener det ikke er bærekraftig for Norge å fortsette å ta imot like mange kvoteflyktninger og asylsøkere som i dag.

Keshvari og hans familie kom selv til Norge som asylsøkere fra Iran på 1980-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere