Frp-topp ber Siv Jensen kjøpe politihelikoptre

Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, støtter forslaget om at det må skaffes flere politihelikoptre.

Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, støtter forslaget om at det må skaffes flere politihelikoptre. Foto: Børge Sandnes (Frp Media)

Frps Jan Arild Ellingsen mener sjefen hans bør åpne pengesekken.

- Jeg håper at Anders Anundsen er sitt ansvar bevisst, og at både Siv som finansminister og regjeringen samlet ser behovet for å gi politihelikoptertjenesten et løft, sier Ellingsen til Nettavisen.

Mandag skrev Nettavisen om tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo, som mener politiets helikoptertjeneste nå må styrkes over hele landet, med ett helikopter i hvert nye politidistrikt.

- Det er et uvurderlig verktøy i et land som Norge. Et helikopter kan stå rolig i lufta og observere, og det kan lande på steder andre bare kan drømme om, sier Ellingsen.

Les også: Vil ha politihelikoptre over hele landet

- Redd for å få regningen
I forrige uke ble det kjent at regjeringen vil kutte antall politidistrikt fra 27 til 12, og Abrahamsen mener jobben blir halvgjort om man ikke samtidig anskaffer flere helikoptre.

- I 2002 bestemte Stortinget i detalj hvordan den nye politihelikoptertjenesten skulle være. Da foreslå Frp en landsdekkende helikoptertjeneste, og det mener jeg det fortsatt bør være i et land som vårt, sier Frp-representanten.

Men fortsatt har det ikke blitt flere politihelikoptre enn de to som er stasjonert i Oslo.

- Jeg tror motstanden har vært fra politimestrene, fordi de er redde for at de må ta hele regningen selv, sier Ellingsen.

- Hvor mange helikoptre bør politiet ha?

- Når svenskene kan ha en flåte som er på mellom 7 og 9, så bør vi jo greie å ha det som et minimum. Klart det koster, men man må se det opp mot den ytelsen man får tilbake fra et helikopter, sier han.

Les også: - Legg ned lensmannskontorene

- Selvfølgelig har vi råd
Ellingsen håper man nå vil klare å fokusere mer på potensialet enn utgiftene.

- Men har vi råd til dette?

- Selvfølgelig har vi råd til det, svarer han.

Han mener det haster med å få gjort investeringene, og at det har gjort det siden Stortinget gjorde sitt vedtak i 2002.

- Man må bestemme seg for å opprettholde en landsdekkende politihelikoptertjeneste, og så må vi satse på hyllevarer i stor grad, sier han, og påpeker:

- Det finnes masse helikopterkompetanse i Norge.

- Bør vi ha et helikopter i hvert politidistrikt?

- Det skulle jeg gjerne sagt ja til, men samtidig må man se det i en større sammenheng. Jeg synes jo at Finnmark er et fylke som burde fått et helikoter. Der er det store avstander og en liten befolkning, så jeg håper Finnmark er fylket som kommer tidlig inn, sier Ellingsen.

Les også: Her er ekspertenes «dødsliste» over politi-Norge

Hadia Tajik: - Ikke i hvert distrikt
Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), mener også at politiets helikopterberedskap må bli bedre.

Hadia Tajik (Ap) mener også at helikopterkapasiteten må styrkes, men ønsker ikke ett helikopter i hvert politidistrikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Politihelikopter av den typen man har i Oslo i dag er en viktig observasjonsplattform, men kan ikke fly politimannskaper særlig langt. Det er løftekapasiteten som må styrkes. I tillegg er det behov for ytterligere samtrening, samordning og øving knyttet til hele vår kontraterrorberedskap, sier Tajik til Nettavisen.

Tajik er imidlertid uenig i at det bør være et helikopter i hvert politidistrikt.

- Vi må ha en bedre samlet nasjonal helikopterkapasitet. Det betyr at den samlede kapasiteten hos politiet og Forsvaret må sees i sammenheng. Samordning av ressursene, og en styrket samlet nasjonal løftekapasitet er trolig viktigere enn politihelikopter i hvert politidistrikt, sier hun.

Hun viser til at den forrige regjeringen ga forsvarssjefen i oppdrag å gjennomføre en helikopterstudie.

- Jeg hadde forventet at Høyre-Fremskrittsparti-regjeringen hadde fulgt opp denne studien med nye, konkrete tiltak for å og styrke den samlede nasjonale helikopterberedskapen, sier Tajik.

Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.